Vyvarujte se nejčastějších chyb při ručním praní

 Tipy a inspirace 
27. srpna 2019 13:12 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I ručním praním si můžete své choulostivé oblečení zničit Depositphotos
Některé druhy oblečení snesou pouze ruční praní. Ale i zde můžete udělat řadu chyb, kvůli nimž si můžete svůj oblíbený kousek zničit. Poradíme vám, co tedy nedělat.

V ruce bychom měli prát nejenom spodní prádlo, ale také řadu oblečení, které by pračka mohla poškodit. Dost možná si myslíte, že ruční praní není žádná věda. Stačí jen napustit vodu do umyvadla, vyprat, vyždímat a pověsit. Ovšem zdání skutečně klame. I zde se můžete dopustit celé řady vážných chyb. Které to jsou? 

Špatný postup 

Tohle dělá řada lidí špatně. Nejprve hodí oblečení do umyvadla a teprve pak přijde na řadu prací prostředek a voda. Síla dopadající vody totiž může poškodit vlákna látky. A stejně dobře oblečení neudělá ani prací prostředek, který skončí přímo na oděvu. Velmi obtížně se z něj oplachuje. Proto si vždy pamatujte tento postup. Nejprve napusťte vodu do umyvadla tak teplou, jak udává výrobce. Pak v ní rozpustěte prací prostředek. A teprve potom do této lázně vložte prádlo. 

Příliš drhnete

U ručního praní rozhodně neplatí síla. Zvláště jemné tkaniny můžete vážně poškodit, pokud je budete silně drhnout. Pokud máte na oblečení nějaké skvrny, jemně do nich vetřete nějaký speciální odstraňovač skvrn. Jakmile se vsákne, vložte oděv do vodní lázně a občas potřísněné místo několikrát promněte. Většině oblečení stačí asi patnáctiminutová koupel na to, aby se z něj uvolnily nečistoty. Pokud máte hodně znečištěné prádlo, nechejte je v lázni déle. 

Mácháte pod kohoutkem

Vašemu oblečení můžete rovněž ublížit mácháním. Obzvlášť ve chvíli, pokud tento úkon provádíte pod tekoucí vodou. Jenže tak riskujete, že může dojít k protažení vláken a jejich zničení. Máchání by se opět mělo odehrát v napuštěném umyvadle, ale již bez pracího prostředku. Oděv ponořte a jemným stlačováním opatrně zbavte pracího prášku. Opakujte, dokud je potřeba.

Žádné kroucení

Aboslutní zákaz jakéhokoliv násilného ždímání, kroucení a podobně. Jinak je to ta nejjednoduší cesta, jak si svůj oděv zničit. Vymáchaný oděv zvedněte z lázně a jemně se snažte vymáčknout přebytečnou vodu. Pak jej položte na ručník, zarolujte a stiskněte, jak to nejvíc dokážete. Po rozbalení dejte prádlo usušit, nejlépe ve vodorovné poloze, podložené dalším ručníkem, na sušák nebo do sušíčí skříně. Nevíte, co to je? O této vychytávce jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod