Prostor pod stropem nabízí netušené možnosti. Využijte jej

 Tipy a inspirace 
09. srpna 2019 12:20 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zkuste využít maximum z prostoru, který váš byt nabízí Archiv
Pěkné letní počasí s sebou přináší i více chuti zútulňovat a inovovat náš domov. Někdo se pouští do výmalby pokojů, jiný přemýšlí nad tím, jak svůj byt či dům vylepšit. Častým krokem je přestavba nábytku a vymýšlení nového uspořádání místností, které by vedlo k zisku dalších úložných prostor.

Pokud i vy začínáte bojovat s místem a přemýšlíte, kam dál své věci ukládat, zkuste se podívat na následující tipy.

Neklopte svůj zrak

Ať už přemýšlíte nad jakoukoliv místností, váš zrak by měl směřovat v prvé řadě nahoru. Zřejmě nejpraktičtější místo pro úložné prostory je totiž pod stropem. A ideálně na chodbě, kde je to nejbezpečnější a zároveň to nemá přílišný vliv na estetiku.

Nad postel raději ne

Naopak v obývacím pokoji či ložnici by nevhodně zvolené skříně či závěsné systémy nemusely působit líbivým dojmem. Také v případě, že hledáte například úložné prostory pro knížky, chce to rozvahu. Jejich umístění na stěnu vysoko nad postelí určitě nebude nejvýhodnější.

Úložné prostory pod stropem můžete mít prakticky v každé místnosti, ale i v tomto případě platí, že nic se nemá přehánět. V koupelně se zase musí počítat s vyšší vlhkostí. Berte v potaz i estetické hledisko.

Kolik můžete obětovat?

Když začnete přemýšlet nad úložnými prostory pod stropem, nejprve se zaměřte na výšku místnosti a o kolik decimetrů ji můžete snížit, abyste se při pohybu necítili stísněně či abyste se k věcem pohodlně dostali.

Ve druhé fázi si musíte říct, co byste chtěli pod strop „uklidit“. Například knihy či sbírku CD a filmů můžete umístit na otevřenou polici, kdežto sezonní obuv a oblečení či málo používané spotřebiče asi budete chtít zrakům ukrýt za dvířka či závěs.

Dvakrát měř, jednou řež

Poté už můžete přemýšlet, jaký typ úložných prostorů zvolit. Možností je opravdu hodně. Obchody nabízejí celou řadu systémů od běžných polic, přes závěsné systémy až po skříňky s otevíráním nahoru. Variantou jsou také skříňky na míru.

A v té souvislosti je důležité mít na mysli také způsob uchycení vybrané varianty. Pokud máte stěny a strop z cihel či betonu, není moc co řešit, ale máte-li například sádrokartonové zdi a strop snížený podhledy, musíte tuto skutečnost brát v potaz.

Důležité je také zjistit, zda ve stěně nebo stropě v místech budoucí montáže nevede elektroinstalace či jiné rozvody. V každém hobby marketu vám poradí, který typ uchycení je pro ten váš podklad ideální.

Hrajte si s barvami

A myslete i na barvu. Není totiž rozumné nad odstínem mávnout rukou s tím, že je to přece u stropu a nikdo to nevidí. Opak je ale pravdou. Pokud zvolíte skříňky v tmavém dekoru, prostor se vám opticky zmenší a dokonce si v něm už po krátké době můžete připadat poněkud stísněně. Volte tedy světlé barvy, například v dekoru břízy, a uvidíte, jak se budete i do chodby rádi vracet. A ve stejném tónu volte samozřejmě i výmalbu místností.

Zejména v malém bytě pak myslete na to, abyste jej nezadusili. Aby zůstal i nadále vzdušný, zkuste se držet pravidel, o kterých jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve