Vyžene zápach z bot, vyčistí fleky, umyje okna. To a ještě více dokáže jedna surovina

 Tipy a inspirace 
03. srpna 2019 13:01 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kukuřičný škrob je multifunkční pomocník Depositphotos
V moderní době seženete v obchodě přípravky na cokoliv, jeden na čištění skvrn na oblečení, další na mytí oken. O kosmetice ani nemluvě. Když si ale pořídíte jednu jedinou ingredienci, kterou hospodyňky obvykle používají při vaření, získáte opravdu multifunkčního pomocníka.

Kukuřičný škrob se získává ze zrn kukuřice. Díky své jedinečné zahušťovací schopnosti jej používají hospodyňky většinou k přípravě omáček, polévek, přesnídávek nebo k pečení sladkostí. Byla by ale škoda nevyužít jeho vlastnosti i jinde, uplatnění této suroviny je totiž opravdu široké.

Kromě toho, že škrob umí zahustit jídlo, obsahuje také vitamin B, sodík, hořčík, vápník nebo železo, což ocení hlavně vaše vlasy nebo pleť. Ale sejde se vám v domácnosti i během úklidu.

Zatočí s opruzeninami

Opruzeniny z plenek jsou pro malé drobečky značně nepříjemné a nejedna maminka zoufale hledá přípravek, který by její ratolesti ulevil. Sáhněte po kukuřičném škrobu. Prášek můžete na vyrážku rovnou nasypat, ale můžete vyzkoušet i další metodu. Jednoduše škrob přisypejte do koupele, ve které dítko umyjete. Jakmile se léčivé látky vsáknou do pokožky, dítě okamžitě pocítí úlevu.

Lék na spáleniny i štípance od komárů 

Stačí chvilka nepozornosti třeba při vaření a spálenina je na světě. Nezoufejte, ze škrobu si můžete vyrobit výbornou medicínu, která hojení značně urychlí. Stačí rozmíchat ve sklenici vody asi jednu polévkovou lžíci škrobu, aby vám vznikla hmota pastovité konzistence. Směsí potřete bolavou kůži, nechte chvíli působit a pak omyjte vlažnou vodou. Pasta vám pomůže i se spáleninami od sluníčka, ale také po bodnutí hmyzem nebo na ekzémy.

Vyžene zápach z bot

Line se vám do celého bytu nesnesitelný zápach z bot v předsíni? Pokud máte po ruce škrob, může být nepříjemný odér minulostí. Stačí trochu bílého prášku nasypat do páchnoucí obuvi a nechat působit přes noc. Ráno škrob vyklepejte pryč a mělo by být po zápachu. V případě silného zamoření můžete postup ještě zopakovat.

Vyleští okna i stříbro

Hledáte přípravek na mytí oken, který na skle nezanechá šmouhy? Vyzkoušejte škrob. Na tři litry vody dejte lžičku škrobu a máte vynikající univerzální čistič. Kromě toho, že se po něm budou vaše okna lesknout, můžete směsí také perfektně vyleštit zašlé stříbrné věci.

Nahradí deodorant

Pokud jste v obchodě neobjevili deodorant, který by vám ve všech směrech vyhovoval, možná je čas otestovat škrob. Hned po sprše si škrobem poprašte podpaží. To pak zůstane dlouho příjemně suché a nebude se tolik potit. Navíc zabráníte nepříjemné kontaktní dermatitidě.

Suchý šampon

Jestliže jste si nestihli umýt vlasy a nechce se vám vyjít na ulici s umaštěnou hřívou, zachrání vás škrob. Suché vlasy nejprve pečlivě rozčešte a poprašte kukuřičným škrobem. Po pěti minutách zbytek škrobu vytřete suchým ručníkem nebo vyčešte pomocí hřebenu. Škrob do sebe natáhne mastnotu a vaše vlasy budou vypadat o poznání lépe.

Odstraní fleky z oblečení

Při grilování nebo vaření na vás může prsknout tuk a flek na oblečení je na světě. Mastné skvrny dokáží být velmi odolné, ale se škrobem se jich zbavíte. Znečištěné místo posypejte škrobem a nechejte asi 15 minut působit. Pak škrob odstraňte a flek očistěte přípravkem na mytí nádobí. Na skvrnu ovšem netlačte, jen lehce poťupkávejte. Nakonec můžete oblečení dát do pračky a vyprat, jak jste zvyklí.

Vyčistí plyšáky

Jestliže mají vaše děti doma plyšové hračky, které nechcete nebo nemůžete dát do pračky, můžete je čas od času vyčistit pomocí škrobu. Hračku dejte do uazvíratelného sáčku a přisypejte k ní asi tři lžíce škrobu. Pořádně zatřeste a nechejte pět minut působit. Pak prášek vysajte nebo jemně vykartáčujte. O neobvyklém využití citronu v domácnosti jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47