Správná péče o lůžko v letních dnech

 Tipy a inspirace 
24. června 2019 10:27 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
I v létě může být spánek v dobře udržované posteli potěšením Pixabay
Mít kvalitní matraci je základem pro zdravé spaní a dobrý odpočinek. Jak o lůžko pečovat, když venku panují vedra a v místnosti je na padnutí? Máme potřebné informace.

Během noci se člověk potí. Čím vyšší je teplota v místnosti, tím více potu vyprodukujeme. A ten se pochopitelně dostává přes prostěradlo dál. Naštěstí existují způsoby, jak matraci ochránit.

Používejte chrániče matrací

Nejen kvůli letnímu pocení, ale kvůli celoroční ochraně před poškozením používejte chrániče matrací. Jde o jakousi přikrývku, která se navlékne na matraci a spolehlivě ji chrání před nečistotami, a v některých případech i před protečením. Existují pochopitelně různé druhy.

Je obvyklé, že takový chránič pomáhá bojovat proti bakteriím, roztočům a dalším nepříjemným věcem. Dá se rychle vyprat, snáší i vyváření, a poskytuje proto dokonalou hygieničnost pro vaše lůžko. Jestliže se přes léto více potíte, nic nebrání tomu, abyste nejen vyměnili prostěradlo třeba každý den, ale abyste také, kdykoliv to bude třeba, vyprali chránič matrace.

Nechte lůžkoviny dobře vyvětrat

Protože se může váš pot dostat i do přikrývek, doporučujeme je přes den vystavit slunečnímu záření. Starý zvyk babiček vyndat peřiny měl svůj smysl a platí i pro současná dutá vlákna a další materiály. Přítomnost vlhkosti, byť v minimální míře, je zkrátka nežádoucí, protože napomáhá šíření roztočů, plísní a dalších nepříjemných věcí.

Letní strana matrace

Dobré je se také zajímat o to, jakou matraci máte. Jsou totiž modely, které fungují oboustranně. Jedna strana je spíš na zimu, má tendenci hřát, kdežto druhá strana je letní, která spíš chladí. I u pokrývek a chráničů matrace se zajímejte o to, jak na vás budou působit. Je nesmysl se přikrývat v létě stejnou přikrývkou, kterou používáte v zimě. Podobně přemýšlejte i při výběru prostěradla a povlaku na pokrývku. Počítejte s tím, že budete vše častěji prát, abyste se ve své posteli cítili příjemně.

Pravidelně vysávejte matraci

Nezapomínejte i přes časté praní chrániče čas od času důkladně vysát matraci. Prach se totiž dostává i pod chránič a matrace vám mnohem déle vydrží, když se o ni budete dobře starat. Navíc je pravidelné vysávání nutné i pro alergiky. Více o tom v článku zde. Nejlepší je zařadit vysávání matrace do pravidelného týdenního úklidu. Také můžete při té příležitosti matraci obrátit – nikoli vrchem dolů, ale tak, že stranu u hlavy dáte do nohou. Zabráníte tak rychlému vymačkání matrace podle vašeho těla. Matrace vám déle vydrží.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve