Jak lze využít kávovou sedlinu v kosmetice, doma i na zahradě

 Tipy a inspirace 
22. června 2019 16:06 / Jana Jančová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Káva obsahuje množství výživných látek, díky kterým je vynikajícím hnojivem Shutterstock
Málokdo si dovede představit ráno bez šálku dobré horké kávy. Pokud pijete tureckou kávu, nebo si děláte doma espresso, máme pro vás dobrou radu. Kávovou sedlinu nevyhazujte. Je totiž několik způsobů, jak ji lze ještě skvěle využít.

Její účinky vám totiž pomohou nejen v kosmetice, ale také při úklidu v domácnosti i jako výborný prostředek v péči o vaši zahradu. Proto ji nechejte uschnout, třeba na pečícím papíru, a můžete ji použít dál.

Káva jako hnojivo pro květiny

Káva obsahuje množství výživných látek, díky kterým je vynikajícím hnojivem. Patří mezi ně dusík, draslík a fosfor. Proto posypte trochu sedliny na půdu k vašim rostlinám, uvidíte, jak se jim začne skvěle dařit.

Káva zaručeně vyžene slimáky, vosy i mravence

Slimáci bývají nemalý problém zahrad. Přesto existuje způsob, jak se jich lze elegantně zbavit. Slimáci nesnáší vůni kávy. Zkuste proto malý trik. Posypte půdu na záhonech kávou. Na zahradě je tak už neuvidíte.

Stejně jako slimáky zažene káva i vosy a mravence. Nasypte trochu kávové usazeniny do ohnivzdorné nádoby a zapalte ji. A jak se lze zbavit pomocí kávy mravenců? Velice snadno. Její vůně totiž přebije jejich stopy, ti pak nedokáží najít cestu domů.

Kávová sedlina neutralizuje pachy v lednici

Občas to v ledničce nevoní a nepomáhají žádné prostředky. S tímto problémem vám opět pomůže kávová sedlina. Káva je totiž skvělým neutralizátorem pachů, a to i těch z potravin. Dejte proto kávovou sedlinu do misky a vložte ji do vaší lednice. Po pár hodinách bude po problému.

Lepší než drahé čistící prostředky

Jsou místa a předměty, které v kuchyni musíte čistit drahými chemickými prostředky, abyste je zbavili nečistot. Je však daleko jednodušší, ekologičtější i levnější způsob a nabízí jej opět kávová sedlina. Vyzkoušejte tento trik například při čistění vašeho grilu či trouby. Na houbičku si naneste kávovou sedlinu a umyjte s ní znečistěnou plochu, nakonec opláchněte. Výsledek vás překvapí.

Káva místo mýdla udělá s pokožkou zázraky

Čistící, zpevňující i peelingové vlastnosti. Přesně takové bude mít místo šamponu či mýdla kávová sedlina. A ještě budete moct vidět další zázračný účinek. Zmizí strie. Pokud se chcete zbavit i celulitidy, smíchejte kávovou sedlinu s kuchyňským olejem. Směsí si pak masírujte postižená místa. Tuto kávovo olejovou směs můžete použít i na tmavé kruhy pod očima. Káva je skvělá nejen proti nim, ale bojuje proti povislým a ochablým očním víčkům.

Kávová sedlina dodá vašim vlasům novou sílu

Všechny výživné látky které vaše vlasy potřebují, obsahuje káva. Ta dodá vlasům energii, sílu a lesk. (Dále čtěte: Chcete mít vodovodní baterii jako novou? Použijte dvě levné přísady proti vodnímu kameni).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47