Chcete mít vodovodní baterii jako novou? Použijte dvě levné přísady proti vodnímu kameni

 Tipy a inspirace 
09. června 2019 14:06 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
I vodovodní baterie si zalouží vaši pozornost Shutterstock
Vodní kámen se usazuje na jakékoliv baterii, která se nachází v domácnosti s tvrdou vodou. A pohled na zašlou baterii není nijak vábný. Existuje ale levný a účinný prostředek, díky kterému se bude lesknout celá vaše domácnost.

Vodní kámen mnohým z nás vadí jen z estetického hlediska. To by vás však málo trápit nejméně. Vodní kámen, který se usazuje na baterii, v umyvadle, či dokonce v sprchovém koutu, je totiž rájem pro bakterie. Ty se na něm drží mnohem déle a kromě toho vodní kámen představuje ideální prostředí pro jejich rozmnožování.

Vodní kámen automaticky nutí všechny hospodyňky běžet do obchodu po speciální přípravky, které jsou sice poměrně cenově dostupné, ale to neznamená, že jsou i účinné. Co tak raději nahlédnout do své komory nebo spíže a "vyhrabat" z ní 2 přísady, které se v ní určitě nacházejí. Dvě přísady, které mají tu moc, vodní kámen odstranit. Které to jsou?

Pryč s vodním kamenem

Zkoušeli jste někdy odstranit vodní kámen moukou? Ano, obyčejnou moukou, kterou používáte při pečení zákusků. Asi jsme se nemýlili, když jsme řekli, že se určitě nachází také ve vaší spíže, že? Pokud mouku smícháte se správnou ingrediencí, v tomto případě s octem, tak si vytvoříte pastu, kterou lze použít k odstranění vodního kamene z baterie, z umyvadla nebo sprchového koutu, které zároveň zůstanou lesklé a jako nové.

Tuto pastu lze použít jak v koupelně, tak i v kuchyni. A také vám nic nebude bránit v tom, abyste ji použili i na vyčištění nerezového sporáku či jiného nerezového spotřebiče v domácnosti.

Další triky, které vám pomohou odstranit vodní kámen

Kromě výše uvedené pasty můžete na odstranění vodního kamene použít samostatný ocet, který vodovodní kámen rozpouští. Zde si však dávejte pozor a chraňte svůj zrak i pokožku, protože ocet může být dráždivý.

Dalším pomocníkem pro vás může být kyselina citronová, kterou stačí smíchat s vodou v poměru 1: 1, čímž vám vznikne jemná kašička. Tu stačí natřít na baterii a nechat chvilku působit. Pokud nemáte po ruce kyselinu citrónovou, tak ji můžete nahradit i práškem do pečiva. (Dále čtěte: Jak opravit kapající kohoutek u klasické i pákové baterie).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47