Pozor, tyto věci nikdy neházejte do záchodu

 Tipy a inspirace 
09. června 2019 10:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Řada lidí se stále mylně domnívá, že co neskončí v koši, může se spláchnout Depositphotos
Co nepatří do koše, může se spláchnout. To je bohužel mylná představa většiny lidí. Jenomže také je to bohužel to nejhorší, co můžete udělat. Proč?

Zbytky jídla, sedlina z kávy, ubrousky, léky. Mnoho lidí si skutečně plete mísu toalety s odpadkovým košem a nezdráhá se do ní hodit kdeco. Opak je ale pravdou. Kromě toho, že riskujete jeho ucpání, hrozí i další problémy. 

Kočičí podestýlka

Tak tohle je bohužel velmi častý nešvar všech chovatelů koček, kteří si myslí, že i kočičí potřeba se může spláchnout. Jenomže kočičí podestýlky se ve vodě nerozpouští jako toaletní papír. Naopak, jakmile se namočí, vytvoří velké kusy, a odtud už je k ucpání toalety jen velmi malý krůček.

Vlasy

Vytahujete z kartáčů a hřebenů denně hrst vlasů a házíte je do toalety? Tak opět je to chyba! Vlasy se totiž v potrubí velice snadno zachytí a nabalí na sebe hromady dalších nečistot. Pak se to celé ucpe a havárie je na světě. Až budete příště česat svou hřívu, raději vlasy smeťte do koše.

Zbytky jídla

Možná budete namítat, že zbytky jídla jsou rozložitelné. Jenomže tady nejde ani tak o samotné potraviny, jako spíš o tuky, které jsou v jídle obsažené. Olej totiž dělá paseku nejenom v potrubí, ale také celé čističce odpadních vod. Takže pokud jste milovníci fritovaných jídel, měli byste správně použitý olej slít do PET lahve a odnést ji do sběrného dvora.

Chemikálie a léky

Nikdy, ale opravu nikdy nelijte do záchodu zbytky chemikálií a saponátů, které nejsou přímo určené do záchodu. To samé se týká i nespotřebovaných léků. Veškeré zbytky chemikálií i léky ničí bakterie, kontaminují podzemní vodu a mohou mít katastrofální dopad pro volně žijící zvířata.

Vlhčené kapesníky

Tato věc je sice už všeobecně známá, přesto z jedné studie vyplynulo, že za rok způsobí vlhčené kapesníky ve 27 zemích EU škody až do výše miliardy eur. To tedy znamená, že se stále najdou lidé, kteří si myslí, že vlhčený ubrousek rovná se toaletní papír. Jenomže tento druh tkaniny se nerozpustí, naopak velmi slušně dokáže ucpat potrubí, které může i prasknout, a havárie je na světě.

Kávová sedlina

Pokud milujete klasického turka, pak dost možná zvažujete, co s lógrem. I ten totiž nepatří do záchodu a ani do dřezu. Jedná se o nerozpustitelná zrnka, která mohou spolu s tukem postupem času ucpat i velmi silná potrubí a v konečném důsledku se můžete potýkat s nepříjemnostmi jako nefunkční kanalizace, silný zápach či dokonce výtok znečištěné vody odpadem zpět do domácnosti. Sedlinu raději využijte třeba na odpuzení mravenců či slimáků, ale i na další věci, o kterých jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008