Tři ingredience, které zatočí s mastnotou, zaschlými nečistotami i připáleninami

 Tipy a inspirace 
20. června 2019 17:59 / Jana Jančová
  4
📷
3 fotografie v galerii
Čistění mastných spotřebičů v kuchyni nepatří k oblíbeným činnostem Shutterstock
Vyčistit sporák a troubu nepatří mezi domácí práce, které jsou oblíbené. Přesto jsou způsoby, jak si lze tuhle činnost ulehčit. Stačí pár jednoduchých triků a vaše spotřebiče v kuchyni budou vypadat jako nové.

Největším nepřítelem je mastnota, na kterou se nalepí prach. Dostane se úplně všude. Pokud se pustíte do likvidace, začínejte vždy seshora. I u špíny platí zákon gravitace.

Tři ingredience a mastnota nebude mít šanci

Drahé přípravky z drogerie nemusíte kupovat. Stačí vám jen tři ingredience, které zatočí s mastnotou a zaschlými nečistotami a připáleninami.

Budete potřebovat

  • vatové tyčinky
  • kartáček na zuby
  • kapky amoniaku

Pokud budete chtít vyčistit větší plochu, smíchejte amoniak s vodou a kartáčkem (podle plochy zvolte velikost) a čistěte problémová místa. Ke špatně přístupným místům vám pomůžou vatové tyčinky namočené v amoniaku. Pak vše přetřete jarovou vodou a vytřete do sucha.

Čistá trouba už nebude žádný problém. Jak na to?

Na čistění trouby již nebude amoniak potřeba. Zde si s nečistotami lehce poradíte, pokud použijete tyto tři přísady:

  • prášek do pečiva
  • jedlou sodu
  • kyselinu citronovou

Z těchto ingrediencí si připravte směs a naneste ji do předem navlhčené  trouby. Nechejte ji pak působit 20 minut, poté setřete a vyčistěte troubu do sucha. Budete překvapeni výsledkem.

Hledáte ještě jednodušší způsob na troubu?

V tomto případě budete potřebovat obyčejný ocet. Smíchejte ho v poměru 1 : 1. To znamená, na jeden díl vody jeden díl octa. Roztok dejte do varné nádoby a dejte ji do trouby. Poté nechte troubu zapnutou třicet minut na 120 stupňů Celsia. Po třiceti minutách nechte nádobu v troubě dalších dvacet minut, dokud trouba nevychladne. Teprve poté troubu otevřete. Pak stačí vzít suchý čistý hadřík a prostor trouby pořádně setřít.

Podobně můžete vyčistit i vaši mikrovlnnou troubu

Ke snadnému a rychlému vyčištění vnitřku vaší mikrovlnky smíchejte půl hrnku octa a půl hrnku vody. Směs zahřejte v mikrovlnné troubě až k bodu varu. Vařte několik minut na nejvyšší výkon. Opatrně vyndejte a troubu poté vytřete hadříkem. (Dále čtěte: Praktické rady nejen do kuchyně z dob našich babiček stále fungují).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve