Jak vyprat kšiltovku, abychom ji nepoškodili

 Tipy a inspirace 
15. června 2019 11:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Fleky z kšiltovky můžete šetrně odstranit Shutterstock
Také máte svou oblíbenou kšiltovku, ale nevíte, jak z ní dostat fleky a špínu? A o kšiltovky je potřeba pečovat stejně jako o kterýkoliv jiný oděv. Jenomže dají se vůbec vyprat v pračce? Poradíme vám.

Kšiltovky se už dávno nenosí jen na sport nebo na výlety. Povýšily na plnohodnotnou součást šatníku a mají v něm své neodmyslitelné místo. A o kšiltovky je potřeba pečovat stejně jako o kterýkoliv jiný oděv. Jenomže dají se vůbec vyprat v pračce?

Pračku ano, ale...

Kšiltovky se dají dát do pračky, a spousta lidí to také tak i dělá, ale tím riskují, že se v ní poškodí tvrdý kšilt. Nicméně u některých typů kšiltovek je praní v pračce již povoleno. Proto se raději vždy řiďte štítkem, na kterém by měly být informace o údržbě uvedeny. Je to určitě levnější, než kupovat novou.

Ruční praní

Tento způsob je právě pro kšiltovky nejvhodnější. Do umyvadla si napusťte vlažnou vodu a přidejte do ní prací prostředek. Do připravené lázně ponořte kšiltovku a nejvíce  špinavá místa vyčistěte houbičkou, hadříkem nebo například malým kartáčkem, třeba tím na zuby. Nakonec kšiltovku proplachujte pod tekoucí studenou vodou tak dlouho, dokud z ní nebude všechen prací prostředek pryč. Na bílé kšiltovky můžete použít jednu z domácích vychytávek, o kterých jsme psali zde.

Jak na samolepky

Jestli má vaše kšiltovka potisk na kšiltu a nechcete, aby se poškodil, obtočte kolem něj potravinářskou fólii. Špinavé místo nejprve namočte do teplé vody. Pak si ve větší misce smíchejte vodu s práškem na praní a tímto roztokem odstraňujte kartáčkem špínu z kšiltovky, dokud nebude čistá. Abyste se zbavili pracího prostředku, kšiltovku opět vyčistěte kartáčkem namočeným v čisté teplé vodě. Nakonec odstraňte potravinářskou fólii a kšiltovku nechte vysušit.

Vycpěte ji

Vypranou kšiltovku trochu osušte ručníkem, aby z ní nekapala voda. Pak ji nechejte volně uschnout. Abyste předešli ztrátě tvaru, vnitřek kšiltovky vycpěte nebo ji natvarujte na mísu a nechejte ji uschnout na suchém ručníku. Pokud se vám to nepříčí a necrčí z kšiltovky voda, můžete ji nechat uschnout na hlavě. Tím si zajistíte její dokonalý tvar. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím