I při splachování WC můžete ušetřit. Víme, co opravdu funguje

 Tipy a inspirace 
22. srpna 2019 08:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Průměrná rodina utratí ročně bezmála čtyři tisíce jenom za splachování Depositphotos
Průměrná čtyřčlenná rodina utratí jenom za splachování toalety bezmála čtyři tisíce korun. Existují však jednoduché triky, díky nimž můžete při splachování ušetřit až 40 % vody.

Průměrně člověk navštíví toaletu asi sedmkrát denně a spotřebuje tak 70 litrů vody. Běžné WC nádržte mají objem 6 – 12 litrů, které jedním spláchnutím odejdou do kanalizace. Ideálním řešením by bylo splachovat použitou nebo dešťovou vodou, ve většině budov to ale bohužel není možné. Šetřit můžete i jinak.

Kontrola záchodu

To, co byste měli udělat jako první, je zkontrolovat, zda vám neprotéká záchod. Pokud by tomu tak bylo, tak vězte, že vám ročně uniká nejen značné množství vody, ale i vašich peněz. Za hodinu může protéct až 80 litrů vody, tedy celých sto korun. Udělejte si jednoduchý test. Nasypejte do nádržky trochu potravinářského barviva a sledujte, zda se v míse objeví barevný proužek. 

Úsporná tlačítka 

Jestli zrovna stojí nad rozhodnutím, zda rekonstruovat koupelnu, nezapomeňte i na svou toaletu. Zvlášť, pokud máte starší typ, který lze ovládat pouze jednm tlačítkem. Moderní typy toalet vám dokáží denně ušetřit až 50 litrů vody. Jsou totiž vybaveny dvěma tlačítky. Tím menším spláchnete jen dvěma litry vody, větším spotřebujete devět až deset litrů. Jiné toalety mají také systém označovaný jako WC Stop. Jedním tlačítkem spustíte a zároveň zastavíte splachování, takže si sami můžete regulovat spotřebu vody.

Úprava nádrže

Pokud nechcete investovat do nového splachovacího zařízení, stávající systém můžete zefektivnit. Na trhu se prodávají speciální sáčky naplněné silikonovými krystaly, které vložíte do nádrže, kde nasáknou vodou, a vy tak splachujete menším množstvím vody. Jejich cena se pohybuje řádově něco málo přes sto korun a údajně dokáží ročně uspořit až 8 000 litrů vody. Zkusit můžete také trik s PET láhví. Do nádržky splachovadla umístěte 1,5litrovou PET láhev naplněnou vodou. Každé spláchnutí pak ušetří zhruba stejný objem vody. 

Recyklujte vodu

Pokud chcete šetřit opravdu s každou kapkou vody, pak si do kýble sbírejte vodu ze sprchování či mytí rukou. Tou můžeže zalévat záchod. Majitelé rodinných domů mohou tímto způsobem zalévat toaletu i dešťovou vodou, kterou lze zachytávat do sudů. Další tipy, jak můžete ještě více šetřit vodou v domácnosti, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47