Bazén potřebuje častou údržbu. Přinášíme tipy, díky kterým bude voda stále čistá

 Tipy a inspirace 
22. srpna 2019 10:18 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Čím dál víc lidí si pořizuje na zahradu bazén Shutterstock
Když bazén pravidelně neudržujete, voda v něm se snadno znečistí. Dostávají se do ní různé nečistoty a bakterie. Může začít zapáchat, zakalit se nebo dokonce zezelenat. Z toho důvodu je nutné o ni často pečovat. Jak na to?

Čím dál víc lidí si pořizuje na zahradu bazén. Zaplavat si doma je mnohem příjemnější, než se tlačit s desítkami či stovkami lidí na veřejných koupalištích. Mít vlastní bazén znamená, že se mu musíte věnovat, aby byl neustále čistý, a mohli jste se v něm kdykoliv vykoupat.

Chlor

Chlor vodu skvěle vydezinfikuje. Můžete si ho pořídit v tekuté či pevné formě. Tablety vložíte buď do plováku nebo skimmeru. Hodnoty pH měřte zhruba jednou týdně speciálním testerem. Pokud je vaše voda v pořádku, test by vám měl ukázat rozpětí hodnot 6,8 až 7,4.

Pokud máte mírně sníženou hodnotu pH, přidejte do bazénu přípravek s názvem pH plus. Když naměříte naopak vyšší hodnotu, přidejte přípravek s názvem pH minus. Může se stát, že vám tester ukáže správné pH, ale voda v bazénu bude zakalená. V tom případě použijte vločkovač.

Pokud vás trápí v bazénu řasy, kupte si přípravek chlor šok. Ve chvíli, kdy máte vodu v bazénu opravdu velmi znečistěnou, a nepomohou vám žádné speciální prostředky, budete ho muset celý vypustit.

Bazénová filtrace

Filtrace zachycuje nečistoty obsažené ve vodě. U větších bazénu se používá písková filtrace, protože dokáže vyčistit větší plochu. Kartušová filtrace se používá spíše na menší a nadzemní bazény. Zhruba jednou za dva až tři roky musíte vyměnit v pískové filtraci písek, protože se časem obrušuje a je jemnější. Filtrujte celý objem bazénu alespoň jednou denně. Voda se tak lépe prokysličí.  

UV lampa

Pochopitelně se nemusíte chtít koupat v chlorované vodě. Řešením je UV lampa, ve které je voda vystavena ultrafialovému záření. Díky němu se zlikvidují bakterie, viry a řasy. Zároveň zabraňuje jejich dalšímu množení, takže voda ve vašem bazénu bude čistá i bez chemického zásahu. UV lampa se instaluje do filtračního okruhu.

Ruční čistění

Občas je potřeba vzít do rukou speciální vysavač do bazénu a důkladně s ním vyčistit celé dno. Tam se totiž ukládají viditelné nečistoty. Usazeniny na dně bazénu nevyčistí filtrace ani bazénové prostředky, takže na vás čeká ruční práce.

Kromě čistění dna bazénu se na povrchu vody občas objeví listy ze stromů či hmyz. Ty vytáhnete s pomocí bazénové síťky. Chystáte se na dovolenou? Poradíme vám, jak zabezpečit bazén.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod