Dřevěné nádobí je hygieničtější než plast. Ale jen při správné péči

 Tipy a inspirace 
04. září 2019 12:26 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Dřevěné nádobí je součástí prakticky každé kuchyně Shutterstock
Prkénka, vařečky, obracečky, kvedlačky, misky. Dřevěné nádobí je prostě součástí snad každé domácnosti. Pokud o něj správně pečujete, vydrží vám dlouho. Co dělat, anebo naopak nedělat?

Dřevo nás obklopuje snad všude. Je nejen krásné, ale také praktické. Ze dřeva se vyrábí nejen nábytek, ale také kuchyňské nádobí a pomůcky. S péčí o nábytek je to však podstatně jednodušší. Stačí z něj setřít prach a použít speciální vosk či olej. S dřevěným nádobím je to však trochu těžší. Při špatné péči se v něm usazují nejenom bakterie, ale také se může brzy zničit. Jak tedy docílit toho, aby sloužilo co nejdéle?

Hygiena vs. dřevo

To, co nejvíce lidé řeší, je to, zda je dřevo hygienické. Řada odpůrců dřeva proto dává přednost plastu v domnění, že vaření s ním je hygieničtější. Jenomže je to omyl. Vzhledem ke svému organickému původu umí právě dřevěné nádobí mnohem lépe bojovat proti bakteriím než plast. Ale jenom za předpokladu, že toto nádobí není nijak porušené či popraskané. V opačném případě se ve škvírách a dírách bakterie usazují v hojném počtu. 

Každý kousek má svůj účel

Aby si dřevo udrželo svou antibakteriální ochranu, je potřeba o něj dobře pečovat. V první řadě tedy používejte dřevěné nádobí jen pro ten účel, k němuž bylo vyrobeno. Tedy prkénka na zpracování potravin, misky na zeleninu, oříšky, ovoce, atd. Nic jiného, jako např. hračky či kamínky, do nich nedávejte. 

Na myčku zapomeňte

Pamatujte si, že dřevěné nádobí v žádném případě nepatří do myčky. Dlouhotrvající vysoká teplota a vlhkost totiž dřevu škodí. Proto po použití prkénka nebo vařečky pouze omyjte pod tekoucí vodou a použijte mycí prostředek. Pak jej nechejte uschnout. Pokud zůstalo nádobí potřísněné, můžete jej zkusit vyvařit, případně použít na odolné skvrny citron či ocet. Ten lze použít i na odmaštění dřevěného nábytku. Další tipy, jak z nábytku odstranit svkrny, jsme psali zde.

Sušte pouze na vzduchu

I nesprávný způsob sušení může dřevěnému nádobí uškodit. Rozhodně ho nepokládejte na zdroj tepla, jako je například topení. Teplý vzduch způsobuje stárnutí a vysychání dřeva, které vede k rozpraskání a vzniku škvír. Dávejte jej na odkapávač a nechejte volně uschnout na vzduchu. Větší a ploché kousky pokládejte na kratší hrany, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Před uložením do skříně nádobí dobře zkontrolujte. Pokud by zůstalo vlhké, stane se domovem mikrobů a zárodků plísní. Čas od času můžete nádobí potřít jedlým olejem. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod