Neemový olej je přírodní pesticid. Zatočí i s otravnými molicemi, které ničí vaše rostliny

 Interier 
23. července 2022 10:00 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nevzhlední škůdci ničí naše rostliny Depositphotos
Prošli jste kolem vaší pokojové rostliny, rozvířili vzduch a najednou se kolem ní objevil bílý mrak drobných mušek, který budil dojem, že vám nad květinou sněží? I to je způsob, jak lze náhodou odhalit, že vaše květiny napadly nezvaní hosté.

Molice se nejraději ubytují tam, kde jim je dostatečné teplo. Pak napadají víceméně jakoukoliv zelenou rostlinu, ať už roste ve skleníku nebo u vás na parapetu. Chladnější místa a venkovní prostory si spíš nevybírají, jelikož se obávají napadení predátory, kteří pro ně ve volné přírodě představují největší nebezpečí. Podle všeho také molice napadají především rostliny, které mají hladké a měkké listy.

Molic existuje několik různých druhů. Které napadnou zrovna vaše rostliny, závisí především na tom, v jaké zeměpisné oblasti žijete, ale také jaké květiny pěstujete. Molice jsou velmi malé mušky, které dorůstají velikosti 1 až 2 milimetrů. Ve skutečnosti jsou mírně nažloutlé a jejich křídla pokrývají bílé voskové šupinky, které jsou "posypány" bílým práškem. Našim rostlinám škodí především tím, že zespoda listu sají rostlinné šťávy, čímž květině ubírají síly a živiny. Jejich výskyt také odhalíme přítomností černých vajíček na spodní straně listů.

Čím rostlinám škodí

Jakmile jednou zaznamenáte, že je vaše rostlina napadena molicemi, je třeba okamžitě jednat, aby se nerozšířily i na ostatní pokojové rostliny. Nejenže je přítomnost drobného hmyzu nepříjemným nálezem už jen proto, že bílé mušky zkrátka nevypadají dobře a jednoduše nechcete mít doma mouchy, ale také nejsou pro rostliny zrovna přínosné a škodí jejich dobrému prospívání. Nymfy i různě veliké larvy se přichytí na spodní straně listů a vysávají z rostliny cenné živiny. Následně vylučují sladkou lepivou hmotu, která se na listech zachytává a může způsobit vznik plísní, ale také přilákat další škůdce například mravence.

Jak se jich zbavit

Pokud jste ve své domácnosti na molice narazili, nezbyde vám nic jiného než s nimi začít bojovat. Přitom platí, že rostlinám, o které je dobře pečováno a jsou silné a prospívají, hrozí menší riziko, že je molice napadnou. Teď si už ale pojďme říci, jak se jich účelně zbavit.

Odstraňte je mechanicky

Nejprve je potřeba molice odstranit ze spodních listů vašich pokojových rostlin mechanicky. Tento hmyz je totiž známý tím, že si celkem rychle vypěstoval odolnost proti pesticidům i organickým výrobkům. Molice proto buď smeťte nebo vyluxujte jemným nástavcem. Dejte si přitom pozor, abyste rostlinu nepoškodili.

Listy omyjte

Některé molice se vám nejspíš nepodaří vysát vysavačem, proto rostlinu umístěte do dřezu, umyvadla nebo vany a důkladně ji buď postříkejte vodou z rozprašovače nebo ji rovnou omyjte hadicí ve sprše. Tato metoda často pomůže odstranit většinu všech životních stádií molic od nymf přes larvy až po vajíčka. Musíte ale důkladně omýt skutečně každý list.

Použijte lepovou pásku

Pro příště si můžete vyrobit na molice i past. Použijte klasickou lepovou pásku, kterou napíchněte na špejli a zapíchněte i s ní do zeminy k pokojové rostlině. Molice si rády přeskočí na lákavou žlutou pásku, která láká většinu hmyzu, přilepí se na ni a vaši rostlinu už nebudou obtěžovat. 

Sprej z mýdla

Vyrobit si můžete i vlastní postřik proti molicím z vody a prostředku na nádobí. Hledejte ale takový produkt, který vaše rostliny nepoškodí. Prodává se dokonce i insekticidní mýdlo, které je ještě vhodnější. Smíchejte velice jemný roztok a postříkejte s ním listy rostlin. Molice pak budete ale stejně muset setřít kapesníčkem či hadříkem.

Neemový olej

Přírodní insekticid, o kterém se poslední dobou čím dál tím více mluví, a to nejen v boji proti otravným škůdcům, ale rovněž v kosmetice. Olej se získává ze semen stromu neem (lidový název pro zederach indický) a má žlutohnědou barvu, jeho chuť je hořká a vůně připomíná česnek. Působí jako přírodní pesticid, který potlačuje nejen škůdce, ale i choroby rostlin a vznikající plísně. Sice neposkytuje stoprocentní ochranu proti škůdcům, ale výrazně tlumí jejich počet potlačováním larválního vývoje a růstu, má vliv na plodnost, odrazuje od páření a snůšky.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: thespruce.com, diatomplus.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?