Kamna na dřevo a brikety jsou v kurzu. Uvaříte na nich oběd pro celou rodinu

 Interier 
02. března 2022 19:39 / Šárka Sokolská
  4
📷
4 fotografie v galerii
Moderní kamna mají velkou výhřevnost a nízkou spotřebu paliva Pixabay
Vařit na plynu nebo elektrice je v dnešní době nákladné. Přemýšlíte o něčem ekologičtějším? Tak se zamyslete nad sporákem na dřevo. Jsou totiž opět v kurzu.

Vnést do kuchyně trochu opravdového sálavého tepla a spojit praktické s užitečným? Tak potom klasický sporák na pevné palivo je tou pravou volbou. Vytopí vám nejenom celou kuchyni, ale ještě na něm můžete uvařit pokrm pro celou rodinu, který bude vonět dřevem. A nemyslete si. Dnešní typy sporáků mají skutečně moderní šmrnc a hodí se do každého interiéru.

Méně dřeva, více tepla

Dnešní moderní sporáky mají oproti starým kachlovým kamnům jednu výhodu – velmi účinně spalují. A to znamená, že méně přikládáte, ale stále máte více tepla. To umožnují moderní technologie, díky nimž je proces hoření efektivní, takže uvolňuje co nejvíce tepelné energie, která přitom již neuniká komínem, jako tomu bylo dříve. 

Rustikální i moderní

Současné sporáky nevypadají jako ty z dřevěných chaloupek našich babiček. I když i takové můžete ještě v dnešní době koupit. Záleží totiž vždy na vkusu a vzhledu interiéru. Nadále se vyrábí klasická kachlová kamna na nožičkách, která si můžete pořídit třeba na chalupu, ale i taková, která svým moderním vzhledem zapadnou i do té nejmodernější kuchyně. Většina z nich také obsahuje i troubu, či sklokeramickou varnou plochu.

Tepelný výkon

Důležité je u kamen zvážit tepelný výkon. Abyste dosáhli pokojovou teplotu kolem 21 ºC, když je venkovní teplota vzduchu na bodu mrazu (0 ºC), budete potřebovat přibližně 1 kW tepelného výkonu na každých 14 metrů krychlových prostoru. Změřte délku, šířku a výšku svého pokoje a vynásobte tato tři čísla dohromady. Vydělte součtem 14, a dostanete se tak k výkonu, který budete potřebovat pro vytápění dané místnosti.

Každodenní vaření

Kuchyňské sporáky jsou konstruovány tak, aby se varná plocha rozehřála co nejdříve. Používání je snadné a příjemné. Prakticky je od běžného sporáku nerozeznáte. Každá hospodyňka si tak vaření užije. Sporáky na tuhá paliva jsou určena ke každodennímu vaření, navíc nepřijdete ani o uklidňující  pohled do hořícího ohně. A je prokázáno, že teplo z takových kamen je daleko příjemnější než z radiátorů, zvuk praskajícího dřeva má rovněž pozitivní účinek na psychiku. Více se dočtete zde.

Jednoduchý úklid

Uklidit stará kamna býval docela problém, dnes už ale tomu tak není. Pokud budete k topení využívat dřevěné nebo uhelné brikety, prostor na zemi zůstane stále čistý, bez odřezků kůry a větviček. Kromě toho si můžete připravit speciální vysavače, díky nimž se vám podaří snadno udržovat kolem kamen pořádek.

Zdroj: which.co.uk, chesneys.co.uk.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008