Italský styl bydlení je velmi osobitý, ale není pro každého. Typické pro něj je, že staré se snoubí s novým

 Interier 
03. února 2022 13:28 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Francouzský či skandinávský styl bydlení zná asi každý, in je i styl italský  Depositphotos
Interiérový design se neustále vyvíjí, a tak není divu, že vznikají i zcela nové styly. Hodně v kurzu je v poslední době například styl italský. V čem spočívá a co je pro něj typické?

Interiérové styly jsou velmi často inspirovány i konkrétními zeměmi. Velkou základnu fanoušků má například francouzský Provence styl, hodně stoupenců má také skandinávský styl bydlení. Zajímavě působí i anglický interiérový design, japonský minimalismus či Hygge styl, který je pro změnu inspirován Dánskem a Norskem. Méně známý je indočínský styl dong duong. Ale existuje také styl italský. I ten má nejen u nás dost příznivců. Možná i proto, že Itálie je jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací Čechů.

Vytříbený vkus

Ne nadarmo je italské Miláno známé jako město módy. Italové mají nejen úžasné památky a skvělou kuchyni, ale hlavně velmi vytříbený vkus. A to nejen v oblasti módy, ale i nábytku. Pokud tedy máte rádi neotřelý a vkusný design, je talský styl bydlení to pravé pro vás. Asi nikoho nepřekvapí, že mnoho ikonických návrhářů pochází právě z Itálie a že zde sídlí řada proslulých nábytkářských a designérských firem. 

Staré se snoubí s novým

Pro italský styl bydlení je typické spojení nového se starým. Díky tomu je tento design velmi osobitý. A nebyli by to Italové, aby jejich styl bydlení nedýchal temperamentem, vkusem a hlavně luxusem. Určitě to není styl, který osloví každého. Je ale velmi innspirativní.

V hlavní roli světlo

Pokud máte tmavý byt, horko těžko jej zařídíte v italském duchu. Pro tento styl jsou totiž absolutním základem světlé místnosti, ve kterých není nouze o sluneční paprsky. Právě slunce dodá bytu přívětivou atmosféru. Celkově by měl byt v italském designu působit teplým dojmem.

Oblé hrany

Dalším výrazným prvkem, který udává italský vzhled, jsou oblé hrany. Ty se objevují jak na sedacích soupravách, tak i na postelích či jídelních stolech. Jemné oblé tvary jsou tedy dalším výrazným symbolem italského stylu. Pro italský nábytek je také typická jednoduchost, lehkost a praktičnost. Nábytek s čistými liniemi pak Italové nejraději kombinují s odvážnými materiály a neobvyklými tvary. Nechybějí různé zlaté nebo stříbrné detaily v podobě výšivek či třásní.

Není materiál jako materiál

Co se týká materiálu, upřednostňují Italové například samet, bavlnu, satén, brokát či damašek. Z ostatních materiálů pak neuděláte krok vedle se dřevem nebo kůží. A protože je italský design o příjemném a teplém pocitu, neměly by v bytě chybět ani koberce s vysokým vlasem. S italským designem se skvěle snoubí pastelové i syté barvy, například sytě modrá, zelená či cihlová, ale také žlutá nebo šedá.

Zdroj: milandesignagenda.com, luxury-italianfurniture.com, esperiri.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47