Splachovací tlačítko může změnit vzhled vaší koupelny

 Interier 
21. ledna 2022 14:48 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Splachovací tlačítka jsou dnes designovým prvkem toalety Depositphotos
Plánujete novou koupelnu nebo její rekonstrukci? Pak určitě nezapomeňte zvážit takový detail, jakým je splachovací tlačítko. To totiž může výrazně ovlivnit celkový vzhled místnosti s toaletou.

Ty tam jsou doby, kdy se záchody splachovaly klasicky šňůrkou, která vedla k nádržce na vodu zavěšené nad toaletou. Drtivá většina domácností je vybavena dnes již podomítkovými splachovacími systémy. Záchod se tak splachuje pomocí dvou tlačítek. A ta nemusejí být nutně bílá a plastová. Vybrat si můžete nejenom jejich tvar, ale také materiál a dokonce některé obsahují i zajímavé funkce.

Materiál

Ze všeho nejdřív se musíte zaměřit na výběr vhodného materiálu. Na výběr máte plast, kov či sklo. Z hlediska kvality bývá nejlepší nerezová ocel. Je odolná proti chemickému, ale i mechanickému poškození. Velmi často se také můžete setkat s různými kombinacemi, například sklo-nerez, nerez-dřevo a podobně.

Lesk i mat

Splachovací tlačítka nemusejí být nutně jen stříbrná či bílá. K dostání jsou v různých barevných kombinacích – černá, šedá, bronz, zlatá. Tlačítko pak může vypadat následovně: tlačítko samotné je v metalické barvě, pozadí je v dekoru – betonu, ořechu, břidlice a dalších. Taková tlačítka pak bývají poměrně výrazná, proto je potřeba je sladit se zbytkem koupelny. Stejně tak si můžete vybrat, zda chcete, aby byla v lesku či matu. Lesk je sice krásný, ale počítejte s tím, že na takové ploše budou vidět veškeré otisky prstů. Tomu lze zabránit výběrem kvalitních tlačítek s vhodnou povrchovou úpravou, jež tomu zabrání. Kromě standardu, jímž jsou dvě klasická tlačítka, je možné pořídit si také elektronickou variantu. Takového tlačítka se nemusíte dotýkat, jde o velmi hygienické řešení.

Tlačítko s odsáváním či vůní

Velkým hitem posledních let jsou splachovací tlačítka, která jsou navíc doplněna o odsavače zápachu. Díky tomu budete mít v koupelně, která nemá okno, stále svěží vzduch. A pozor, na trhu se dají sehnat i tlačítka, která vám vypustí do místnosti svěží vůni. 

Jednoduchá údržba

Poslední věc, na kterou byste při výběru tlačítek měli dbát, je údržba. Ne všechny materiály zvládnou všechny čisticí prostředky. Pokud se však jedná o klasickou nerez, můžete tlačítko čistit stejně jako zbytek koupelny. Dobrou službu, navíc ekologickou, vám udělá také voda naředěná s octem – ocet vás zbaví jak bakterií, tak i vodního kamene. Citronem můžete také uklidit celou koupelnu. Jak na to, se dočtete zde.

Zdroj: sydneybathroomware.com, bydleni.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod