Rostliny, které můžete pěstovat výhradně ve vodě. Vyzkoušet můžete v zimě prakticky všechny bylinky

 Interier 
14. prosince 2021 16:43 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Pěstování bylinek ve vodě se v zimě hodí Shutterstock
Během zimy bývá někdy problém trvale pěstovat například některé bylinky, které v kuchyni využíváme po celý rok. Přitom jeden z nejjednodušších způsobů, jak mít v zimě spolehlivý přístup k domácím a čerstvými bylinkám, je jejich pěstování ve vodě.

Pěstování rostlin výhradně ve vodě je totiž možné, pokud splníte několik jednoduchých požadavků. Pokud se budete držet těchto snadno udržovatelných rostlin, které rostou ve vodě, nebudete potřebovat složité nastavení hydroponie. 

Jak rostliny ve vodě pěstovat

Pěstování rostlin ve vodě může být stejně jednoduché jako umístění řízků do vodotěsné nádoby. Pokud však chcete, aby vaše rostlina prospívala a vy zkrátka jen pohodlně sklízeli,  je s tím trochu víc práce.  Stejně jako u pěstování rostlin v květináčích nebo venku jim budete muset poskytnout potřebné požadavky na světlo. Světlo je nezbytné pro fotosyntézu a bez správného množství světla rostlina neprospívá. Stejně jako při pěstování rostlin v půdě, i rostliny, které rostou ve vodě, vyžadují různé množství světla, takže je nejlepší zkontrolovat preference světla pro každou konkrétní odrůdu, kterou pěstujete. 

Na druhou stranu, pro pěstování rostlin ve vodě bude fungovat jakákoliv vodotěsná nádoba. Skleněné nádoby jsou docela efektní, protože v nich vidíte i samotné kořeny rostlin. Ale jsou také náchylné k růstu řas v důsledku vystavení světlu a stojaté vody. Jedním ze způsobů, jak se tomu vyhnout, je použití neprůhledné nádoby, třeba plastové nebo keramické. Neprůhledná nádoba nezabrání růstu řas, ale rozhodně jejich růst zpomalí.  Navíc můžete přidat špetku práškového dřevěného uhlí nebo několik malých kousků dřevěného uhlí do vody, abyste zabránili růstu řas. Vyhněte se ale pěstování rostlin v kovových nádobách.

Přestože rostliny ve vodě snadno zakoření, budete potřebovat hnojivo, ale méně silné hnojivo než pro rostliny rostoucí v půdě. Obecně platí, že hnojivo rozpustné ve vodě naředíte na zhruba čtvrtinovou sílu.

Typ vody je rovněž velmi důležitý. Rozhodně se nepokoušejte rostliny pěstovat ve vodě z vodovodu, která je chlorovaná. Většina rostlin potřebuje pouze měsíční výměnu vody, aby zůstala zdravá, ale to závisí na typu nádoby, rostlině a množství slunečního světla, které dostává. Postupem času se voda z nádoby odpaří. Doplňujte vodu tedy každý týden a úplně ji vyměňte, jakmile začne vypadat kalně.

Jaké rostliny ve vodě vypěstujete

Ve vodě lze pěstovat prakticky všechny bylinky. Pro dosažení nejlepších výsledků je nezbytné řezat z měkkých zelených stonků a ne z dřevnatých částí. Byliny s dřevnatými stonky přežijí, ale stonek má tendenci ztvrdnout, než zakoření. Vezměte tedy řízek ze vzrostlé zdravé rostliny a umístěte jej na slunné místo. Aby se bylinkám dařilo, potřebují dostatek jasného nepřímého světla. 

Ve vodě vypěstujete i některé další zelené rostliny, například šplhavnici zlatou, filodendron, pochvatec šišákovitý, begonii nebo aglaonemu. Dále čtěte: Kuchyně v pastelových barvách budou hitem příštího roku. Vyzkoušejte nový design.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve