Proč se vám doma tvoří znovu prach, sotva ho utřete, a tipy, co s tím

 Interier 
28. října 2021 16:04 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Prach se množí z různých příčin, všechny lze ale minimalizovat Shutterstock
Je to zcela běžný jev. Pečlivě utřete prach v celém bytě či domě a druhý den máte pocit, že můžete začít nanovo. Není to tím, že byste snad neuklízeli pečlivě, ale děje se tak z toho důvodu, že prach je skutečně velmi rychlý.

Dalším důvodem může být fakt, že dost možná prach neutíráte tou správnou metodou a za pomoci správných nástrojů. Pojďme si tedy říct, jak správně prach utírat a jak zajistit čisté plochy po co nejdelší dobu.

Změňte způsob čištění a používejte správné nástroje

Nejúčinnější způsob odstraňování prachu je systém shora dolů. A pozor. Prachovky byly kdysi sice velmi oblíbeným nástrojem k odstranění prachu z různých povrchů, dnes je ale nejlepší utěrka z mikrovlákna. Ta totiž prach shromáždí, místo aby jej posouvala sem a tam, jak to dělá prachovka. Hadříkem z mikrovlákna také snížíte množství částic, které se rozvíří po vaší domácnosti a následně znovu přistanou na čerstvě ošetřené plochy.

Je rovněž důležité, abyste stejně pečlivě vysávali a vyprašovali deky či přehozy. Přestože se to nemusí na první pohled zdát, jak koberce, tak deky a přehozy zachytávají velké množství prachu. A pokud je tedy nebudete pravidelně vysávat a vyprašovat, bude se z nich prach uvolňovat na okolní povrchy.

Zvyšte vlhkost vzduchu

Zdá se vám, že v zimním období máte doma ještě více prachu než obvykle? Je to pravda. V zimě totiž méně větráme a tudíž se do našich domovů nedostává dostatek vlhkosti z venku. Navíc vytápění v zimě automaticky vysušuje vzduch. A když je vzduch suchý, prach se šíří o to rychleji. Pokud tedy nepoužíváte zvlhčovače vzduchu, tak alespoň dejte na radiátory misky s vodou, která vzduch zvlhčí tím, jak se bude odpařovat. Dále čtěte: Udělejte si doma levnou voňavou dekoraci. Uschlým květinám tak vdechnete nový život.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47