Blíží se zima a myši se stahují do chalup. Nedejte jim šanci a připravte jim přivítání, na které jen tak nezapomenou

 Interier 
14. října 2021 07:27 / Kateřina Kofroňová
  3
📷
4 fotografie v galerii
Myši jsou v domě nezvaným, ovšem velmi častým hostem Pixabay
Není nic nepříjemnějšího, než když přijedete po dlouhé době na chalupu a čeká tam na vás překvapení v podobě myších bobků. Každý, kdo má chalupu, tohle moc dobře zná. Jenže ve většině případů za to může právě majitel rekreačního objektu, který nepodnikl dostatečné kroky pro to, aby se tak nestalo. Vy to letos udělejte jinak.

Myši dělají jen to, co je jim přirozené. Hledají si úkryt před zimou, kterou moc dobře cítí, že přichází. Potřebují místo, kde jim bude teplo, budou chráněny před povětrnostními podmínkami a kde bude dostatek potravy. A právě chalupy jsou pro ně v tomto naprosto ideálním místem.

Jenže pak musíme nastoupit my a dělat to, co je přirozené nám. Nahlodaná potrava, rozkousané ložní prádlo, ale také trus po celé chalupě je pro náš pobyt nepřípustný. O typickém zápachu myšiny nemluvě. Když ale podniknete pár jednoduchých kroků, nemusí to být letos váš případ.

Nedejte jim šanci vniknout

Nejlepší je myši do chalupy vůbec nepustit, než pak obtížně likvidovat celé rodinky a hlavně také škody, které u vás na chalupě napáchaly. Ucpěte proto všechny díry, praskliny a škvíry, kterými by se myši mohly do chalupy dostat. Myslete na to, že myšce stačí opravdu malá dírka o velikosti zhruba půl centimetru! Chalupu proto projděte a všechny tyto díry utěsněte. Myslete také na okna a dveře a do odtokových trubek instalujte mřížky a sítka.

Vezměte jim hlavní důvod

Pokud však první způsob nezabere a myš se k vám do chalupy stejně dostane, nesmí nalézt nic, co by jí mohlo posloužit jako potrava. Ovšem ani nepřítomnost potravy nezaručí, že u vás myši nezůstanou. I teplo je pro myši dostatečným důvodem, aby se u vás ubytovaly a k jídlu si téměř vždy něco najdou. Abyste však udělali maximum, nenechávejte na chalupě žádné zbytky. Žádné těstoviny, rýži, mouku, cukr. Ani v případě, že je máte zamčené ve skříňce. Myším nedělá problém se prokousat téměř jakýmkoliv materiálem.

Dobře uschovejte také ložní prádlo, oblečení či toaletní papíry. Myši si z nich rády staví hnízdo, ve kterém se jejich počty ještě zvýší.

Rozmístěte pastičky

Abyste měli jistotu, že vás při zimní návštěvě nepřekvapí chalupa plná myší, pojistěte se pastičkami na myši. Rozmístěte po celé chalupě pastičky s vhodnou aromatickou návnadou (nejlepší je kousek oříškové čokolády, ořechy, granule, sýr, chleba nebo uzenina). Mnohem účinnější jsou ale chemické nástrahy, které myš nalákají do "bezpečné" staničky, ve které má čas a prostor na okusování jedovaté návnady. Ovšem jakmile do chalupy přijedete, musíte vše odstranit, abyste zamezili kontaktu s domácími zvířaty či dětmi.

Zkuste plašičky

Účinnou, ale přesto humánní cestou, jak se zbavit myší nadobro, je instalovat plašičky či odpuzovače myší. Vysílají ultrazvukové vlny, které neustále mění vysílací frekvenci, což je pro myši velmi nepříjemné a v takovém prostředí nedovedou žít. Vaši chalupu pak velmi rychle opustí. Nevýhodou je, že se musí instalovat do každé místnosti zvlášť. Dále čtěte: Co dělat, když se vám do bytu či domu dostala myš. Zbavit se jí lze i šetrně.

Zdroj: terminix.com, goodhousekeeping.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve