Konec propojených prostor aneb proč je spojení kuchyně a obýváku už pasé

 Interier 
06. září 2021 10:04 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Propojený prostor je pro rodinný život velmi nepraktický Depositphotos
Kdysi se stavěly domy s uzavřenými místnostmi, kde všichni členové domácnosti měli svoje soukromí. V 90. letech minulého století se domácí stavba a interiérový design přesunuly do všudypřítomného otevřeného půdorysu. A tak tu máme velké prostory, jež obvykle tvoří kuchyň, jídelna a obývák.

V poslední době se ale karta obrací. Postupem času se totiž přišlo na to, že v takovém domě prakticky nikdo nežil. Propojené prostory ve finále působí neuroticky a nikdo v nich nemá lidově řečeno na nic klid. A tak jsou nakonec prázdné a všichni jsou zavření o patro výš ve svých pokojích. Jaké další důvody byste měli zvážit, než si postavíte dům s propojenými prostory?

Hluk a neklid

Ano, tak to je, pokud žijete v propojeném prostoru. Z jedné strany se ozývají zvuky z kuchyně, z druhé strany řve televize, v horším případě děti hrající hry na televizi. Nikdo se neobtěžuje dojít za tím druhým, aby se ho třeba na něco zeptal. Jsme přeci všichni v jedné místnosti, stačí jen zařvat a překřičet ty ostatní. Ve finále je takový propojený prostor jedním velkým neurotickým místem, ze kterého rád každý uteče, protože v něm nemá na nic klid.

Nepořádek

Čekáte návštěvu nebo vás přepadnou sousedi? Pokud jste po obědě neuklidili kuchyň, pak díky propojenému prostoru tento nepořádek rozhodně neschováte, i když návštěvu usadíte v obývací části. A naopak. Můžete třeba s návštěvou sedět u jídelního stolu, ale stejně ten nepořádek, co v obýváku nadělaly vaše děti, všichni uvidí.

Nábytek

Obtížná může být i logistika uspořádání nábytku způsobem, který je v takovém prostoru jak obyvatelný, tak praktický. Jak vytvořit oddělené prostory v jedné obří místnosti? Kolik místa věnujete stolování? Jaký volný prostor vám zbyde nebo jaký si necháte? Pokud máte děti, musí vám přeci nějaký prostor na jejich hrátky zbýt. Takže podle toho, jak je váš propojený prostor velký, vám buď něco stále přebývá, nebo naopak chybí. Také sladit vše designově není v takovém prostoru jednoduché. Pokud zrovna nemáte cit pro design, snadno se může stát, že výsledek bude nevalný.

Pokud se tedy chystáte zrovna na stavbu svého vysněného domu, zvolte rozhodně oddělené prostory, pokud většinu času nechcete trávit nakonec zavření někde v patře. Dále čtěte: Lucky bamboo je oblíbená rostlina používaná pro Feng-šuej. Kam ji doma umístit a jak ji používat.

Zdroj: The Spruce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008