Udržte v domě dobrou energii. Zavírejte koupelnu a sklápějte záchodové prkénko

 Interier 
23. července 2021 09:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správně zařízená koupelna může přinést blahobyt Depositphotos
Máte dojem, že se vám moc nedaří, obzvláště po finanční stránce? Zkuste se zaměřit na stav vaší koupelny. Podle čínského učení Feng shui totiž právě element vody ovlivňuje energii bohatství.

Feng shui je starobylé čínské učení o uspořádání prostoru tak, aby člověk dosáhl harmonie s přírodou, ochrany před negativní energií nebo zkrátka lepšího využití vlastností pokoje a předmětů v něm. Díky tomu by lidé měli zažívat větší pocit pohody, štěstí a zdraví. Feng shui doslova znamená vítr a voda. A jedním z nejdůležitějších míst v bytě je zřejmě koupelna.

V koupelně zařízené podle zásad Feng shui si vyčistíte nejen tělo, ale i mysl a dokonale zregenerujete. A nebojte se, nečeká vás žádná složitá přestavba, stačí se zaměřit na pár drobností. Udržujte koupelnu dobře větranou, dobře osvětlenou a plnou krásných a zdravých barev, jako jsou příjemná modrá a zelená. Také živé rostliny krásně čistí vzduch a přinášejí vitalitu a svěžest.

Myslete na čtyři elementy

Feng shui využívá čtyři elementy, a to vodu, vítr, oheň a zemi. Jak tyto elementy dostat do vaší koupelny? Je to docela snadné:

  • voda – zdroje vody, např. umyvadlo, vana a sprchový kout
  • vítr – ventilace, vůně
  • oheň – zdroje světla a svíčky
  • země – dekorace jako kameny a rostliny

Umístění koupelny

Pokud už koupelnu máte, musíte pracovat s tím, co je. Jestliže ale dům či byt teprve budujete, můžete umístění koupelny ještě ovlivnit. Podle Feng shui by koupelna neměla být umístěna naproti vchodovým dveřím. Jestli tak koupelna umístěna je, záchranou může být zrcadlo, které nežádoucí energii odrazí.

Vchod do koupelny by měl vést z chodby. V ideální koupelně by měla být oddělena zóna čistoty (vana a sprchový kout) od zóny nečistoty (toaleta) – nejlépe tak, aby to byly dvě oddělené místnosti. Ale nakonec i cihlová nebo skleněná stěna nebo velká rostlina oddělující tyto dvě zóny postačí. Dveře koupelny by neměly mít skleněnou výplň a měly by být vždy zavřené, stejně jako víko toalety. Minimalizujete tak únik energie a tím pádem ztrátu financí.

Podle Feng Shui se zdá být nejvhodnější světovou stranou pro umístění koupelny sever. Koncentruje se zde totiž nejvíce vodní energie. Zároveň zkuste koupelnu umístit co nejdál od vchodu, od kuchyně i ložnice.

Nejlepší barvy

Barvy v koupelně určuje Feng shui podle takzvané mapy bagua. Jde o jakousi mapu prostoru, která rozděluje interiér domu či bytu do devíti zón. Na druhou stranu Feng shui není třeba otrocky napodobovat. Můžete najít vlastní cestu, takže barvy volte tak, abyste se v koupelně cítili uvolněně a příjemně. Obecně se ale dá říct, že koupelnám sluší hlavně zelená a modrá, protože jde o barvy, které představují vodu, která čistí. Zelená navíc představuje život, nový růst a počátky. Vhodná je také bílá, která je symbolem čistoty. S touto trojicí barev v koupelně rozhodně nešlápnete vedle. Skvělá je ale také světle šedá nebo krémová. I pastelové barvy jsou dobré – opticky zvětší místnost a odrážejí světlo, navíc ráno dodají energii a večer uklidní. 

Světlo a vůně

Pokud je v koupelně dostatek přirozeného světla, je to perfektní. V místnosti bez okna se pak určitě zaměřte na dostatečné umělé osvětlení. Více tlumených světel vytvoří příjemnou, uvolňující atmosféru. Cirkulaci dobré energie podpoří i správná ventilace a příjemné vůně – třeba během aromaterapie. O odsávání koupelny jsme více psali zde.

Zrcadlo patří naproti dveřím

Zrcadlo a umyvadlo by měly být umístěny naproti dveřím koupelny – zlepšuje to tok energie v místnosti. Možná jste v pokušení nainstalovat do koupelny mnoho zrcadel, aby vypadala prostornější. Myslete však na jedno – podle Feng shui by zrcadla neměla být umístěna tak, aby „ořízla” toho, kdo se do něj dívá – zejména u hlavy či nohou. Chcete-li se vyhnout násobení špinavé energie, ujistěte se, že zrcadlo neodráží toaletu.

Záchod stahuje energii

Toaleta je nezbytná, ale podle Feng shui zároveň nejvíce škodlivá, protože má největší otvor. Navíc splachovací mechanismus vytváří silné sání, které stahuje energii dolů a ven z vašeho domova. Proto zavřené dveře v koupelně a na toaletě minimalizují ztrátu energie a peněz.

Nejlepším řešením je mít toaletu mimo koupelnu. Pokud je toaleta ve stejné místnosti jako umyvadlo a sprcha, umístěte ji co nejdále od dveří v koupelně. Pokud máte dostatek místa, můžete skrýt toaletu přepážkou.

Přírodní materiály

Co se týká nábytku, podle Feng shui je nejlepší ten z přírodních materiálů. Neměl by být příliš robustní a hlavně musí být praktický. Myslete také na to, že základním principem Feng shui je pořádek. Mějte proto veškeré koupelnové potřeby schované v zavřených skříňkách a zásuvkách. Nepotřebných věcí, rozbitého vybavení nebo prázdných balení byste se měli co nejdříve zbavit. Proč? Podle Feng shui tyto věci připomínají nepříjemné situace a nevyřešené záležitosti a ovlivňují tok energie. Ten je tím příznivější, čím méně věcí je v dohledu.

Každé místo má svá specifika

I umístění koupelny v domě či v bytě hraje svoji roli:

  • Pokud je koupelna na severovýchodě nebo na jihozápadě, zavěste v koupelně kovový zvonek nebo zvonkohru. Ujistěte se, že na zvonku nejsou žádné čínské symboly. Pod zvonkem nebo zvonkohrou nesmí nikdo přecházet nebo sedět. Do koupelny si pořiďte kovově zbarvené koberce, třeba zlaté, stříbrné nebo šedé. Upřednostněte kruhové tvary.
  • Pokud je koupelna na jihu, zavěste do okna (pokud v koupelně je) křišťálovou kuličku. Duha světla z krystalu sníží špatnou energii. Křišťálovou kuličku pravidelně čistěte, protože absorbuje negativní energii. Ve vaší koupelně se bude dobře vyjímat koberec žluté, růžové nebo čokoládově hnědé barvy.
  • Pokud je koupelna na severu, umístěte do ní nějaké zelené pokojové rostliny. Můžete použít čtvercový koberec v odstínech zelené.
  • Pokud je koupelna východně nebo jihovýchodně, dejte do ní lávovou lampu. V koupelně můžete použít i svíčky jako dekoraci a při koupeli je zapalovat.
  • Pokud je koupelna západní nebo severozápadní, můžete sem umístit pěknou nádobu s vodou. Pořiďte si také modrý stínovaný koberec.

Zdroj: thesspruce.com, knowfengshui.comsanswiss.cz, noken.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve