Kuchyňský ostrůvek má celou řadu kladů i záporů. Pokud o něm uvažujete, je dobré je znát

 Interier 
31. května 2021 14:25 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ostrůvek si především žádá prostornou kuchyni Pixabay
Kuchyňský ostrůvek je dnes velice moderní. Nehodí se však úplně do každé kuchyně. Jak je na tom ta vaše?

Nad plánováním kuchyně ztratíme obvykle nejvíce času. Není se čemu divit. Jde totiž o místo, kde trávíme poměrně hodně času i s rodinou. Za vrchol tohoto prostoru se aktuálně považuje kuchyňský ostrůvek. Ten má celou řadu předností, ale také nevýhod. Proto, než se rozhodnete pro jeho instalaci, měli byste vědět i o těchto negativech.

Prostor kuchyně

O ostrůvku můžete uvažovat ve chvíli, pokud máte kuchyni větší než 20 m2. Důležitou roli hraje také prostor mezi ostrůvkem a dalšími skříněmi. Ten by měl být minimálně 90 cm. Pokud jej nemáte, nebyl by ostrůvek dobrá volba. Měli byste problém s otevíráním jednotlivých skříní a zásuvek, o myčce ani nemluvě. Máte-li velký prostor, pak směle do plánování. Počítejte však s tím, že zároveň místnost člení a může kuchyni opticky zmenšit.

Na vaření nebo mytí

V první řadě si ujasněte, k čemu bude ostrůvek sloužit. Zda jako mycí centrum, varné nebo pracovní. Stejně tak může posloužit i pro stolování. Pokud plánujete na ostrůvku vařit, musíte vyřešit přívod elektřiny pro varnou desku a odsavač. K němu je potřeba také vést i potrubí pro odvod páry, buď stropem, nebo ostrůvkem v případě, že chcete pořídit varnou desku se zabudovaným odsavačem. Počítejte však s tím, že odsávání vedené v ostrůvku zabere prakticky celý jeho prostor, takže na jiné úložné prostory už moc místa nezůstane. Chcete mít v ostrůvku mycí centrum? Tím pádem potřebujete mít připojenou vodu a odpady. Všechny tyto stavební úpravy stojí opravdu nemalé finance. 

K posezení

Nejjednodušší varianta je využít ostrůvek jako okládací prostor s možností stolování. V takovém případě naplánujte šířku nejméně 60 cm na osobu. Myslete také na prostor na nohy. Je potřeba, aby prostor mezi koleny a spodní částí pultu byl 20 až 30 cm. Výšce ostrůvku pak musíte uzpůsobit také židle, a to včetně dětských. Jak postupovat při jejich výběru jsme psali zde.

Samostatný nebo navazující

U ostrůvku si můžete vybrat z několika tvarů. Klasikou jsou obdélníkové ostrůvky, které stojí samostatně v prostoru. Oblíbenou variantou jsou tako poloostrůvky, které navazují na kuchyňskou linku. Chcete-li opravdu něco netradičního a nemáte finanční limity, pak jsou zajímavou variantou kruhové nebo ledvinové ostrůvky.

Funkční zóny

Největším úskalím ostrůvku bývají funkční zóny. Ty by totiž na sebe měly navazovat, což se u ostrůvkové kuchyně moc neděje. Představte si, že potřebujete slít hrnec plný vařící vody do dřezu, který máte na ostrůvku, a pod nohama se vám motají děti. Nejen, že je to dost rizikové, ale zároveň uděláte i spoustu pohybů navíc. Ideální je mít na ostrůvku  umístěné všechny zóny, což bývá náročné na prostor i finance. Proto je i podle odborníků nejlepším řešením mít ostrůvek jako odkládací plochu.

Sladit s interiérem

Poslední krok, který při plánování musíte učinit, je sladit ostrůvek s interiérem.  Nejčastěji se dělá z materiálů, ze kterých je celá kuchyně. Na druhou stranu by vám měl zapadat i do zbytku místnosti. Nicméně čím dál více lidí upřednostňuje variantu, kdy si z ostrůvku chtějí udělat dominantu celého prostoru. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47