Připravte svou ložnici na léto včas, v horkých dnech pak nebudete litovat

 Interier 
27. května 2021 13:01 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I ložnice potřebuje po zimě odlehčit a připravit včas na letní období Pixabay
I když to zatím za oknem nevypadá, léto se neúprosně blíží. A stejně tak, jako byste měli odlehčit svůj šatník, je potřeba na toto období připravit také ložnici.

Ložnice je místo, kde si člověk potřebuje po celodenní dřině odpočinout a především se kvalitně vyspat. To se během léta může stát hodně obtížně, zvlášť, pokud máte okna obrácená na jih nebo západ. Abyste horko zvládli co nejlépe, poradíme vám pár triků, jak vedro zvládnout.

Změna ložního prádla 

Na zimu něco, co vás zahřeje, na léto zase něco, co vás ochladí. To, co platí o oblečení, by mělo platit i pro vaše ložní prádlo. A především o volbě materiálů. Na léto je vhodné klasické bavlněné povlečení, které je prodyšné, přehmat neuděláte ani s bavlněným saténem, který má skvělé termoregulační vlastnosti. Stejně tak bude dobrou volbou bavlněný žerzej, který dokáže absorbovat pot a hlavně jej není třeba žehlit. 
Skvělou volbou je také len nebo bambus. 

Odlehčete si

Na léto je dobré vyměnit i přikrývky. Vsaďte na výplně z dutého vlákna, které drží tvar a mají skvělé termoregulační vlastnosti. Co se týká gramáže výplně, na léto je ideální  150 g/m². Během tropických nocí klidně odhoďte i tu přikrývku a spěte pod prostěradlem nebo jen přikryti ložním povlečením. A zcela nazí. Má to totiž celou řadu zdravotních benefitů. 

Zatemněte si 

V létě bývá dlouho světlo, což často může narušit váš spánek. Proto se snažte si v ložnici co nejvíce zatemnit. Nejefektivnějším řešením jsou venkovní žaluzie, ale dobrou službu udělají i zatemňovací vnitřní žaluzie, které se dají bez vrtání namontovat i na okno, případně nepropustné závěsy. Okna nechejte během tropických dnů zatemněná i přes den. Díky tomu se vyhnete přehřívání pokoje slunečními paprsky. 

Jděte do bílé 

Co se týká barev, pak ideální volbou na léto je bílá. Nejenom, že vám místnost opticky provzdušní, ale také ji pomyslně ochladí, navodí pocit čistoty a svěžesti. Neznamená to, že musíte nutně přemalovávat celý interiér na bílo. Hodně velkou službu vám udělají i různé doplňky, včetně povlečení a polštářů. Pocit studené dokáží vyvolat také jiné barvy, například levandulová, tyrkysová, mentolová a šedá. A nezapomeňte si také do ložnice přinést nějakou květinu, díky níž se vám bude v místnosti mnohem lépe dýchat. O tom, které pokojovky vám pomohou ke kvalitnímu spánku, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008