Milujete bílou? Vytvořte si perfektně bílý domov

 Interier 
13. května 2021 09:47 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Celobílý interiér rozhodně nemusí být nuda Depositphotos
Bílá je základ. Ovšem prakticky v každém případě ji při zařizování domova kombinujeme s mnoha jinými barvami. Ale pokud bílou opravdu milujete, můžete z ní stvořit perfektní domácnost.

Bílá má totiž svoje nesporné výhody, ale zároveň je potřeba dodržovat určitá pravidla. Takže jak na to?

Bílá zesvětluje

“Celobílé schéma v bytě nebo v domě přináší lehkost a vyrovnanost do jednotlivých prostor a bíle natřené stěny okamžitě rozjasní jakoukoliv ponurou místnost. Vždy se rozhodněte pro teplé bílé spíše než pro studené až modré tóny. Slonová kost, alabastr nebo křída, to všechno jsou teplé bíle odstíny," říká bytová designérka Chrissie Rucker.

Bílou můžete akcentovat

"Vytvoření bílého schématu neznamená, že musíte úplně zanedbávat jiné barvy. Přidání akcentů jednoho nebo dvou odvážnějších odstínů může místnost zvednout a oživit. Na bílém pozadí bude vynikat prakticky jakákoliv barva, proto vybírejte opatrně a raději zvolte nějakou jemnější. Měkké neutrály, jako jsou krémová, bledě šedá či modrá barva, budou vždy vypadat skvěle," říká Rucker.

Bílá rozšiřuje

Bonusem celobílého schématu je, že tak trochu podvádí oko tím, že vizuálně rozšiřuje prostor, takže díky bílé malý prostor vypadá větší. A samozřejmě je to perfektní prosté pozadí pro veškeré vybavení a doplňky.

Bílé dekorace

Pár dalších bílých doteků může celobílé téma designu spojit a vytvořit dokonalou bílou místnost. Nevyhýbejte se proto například bílým květinám ve skleněné váze nebo smaltovaném džbánu, použijte bílé prostírání nebo bílé zásuvky či police a nezapomeňte na stolní lampu, která bílý prostor nádherně rozzáří.

Pozor na osvětlení a látky

"Samostatně stojící lampy dodávají místnosti okamžitou atmosféru. Prostor je útulnější a intimnější, než když použijete klasické stropní osvětlení," říká Rucker. Ta rovněž nedoporučuje míchání různých látek, textur a odstínů. Naopak. Použijte ostře bílé ložní prádlo, bílé dekorační polštářky i bílý pletený přehoz či deku.

Bílému interiéru sluší svíčky

Bílému interiéru sluší specifické osvětlení, a to platí i pro svíčky. Pokud například nedisponujete krbem, klidně si vytvořte nějaký koutek ze svíček. Samozřejmě bílých. Kombinovat podle Rucker můžete jak různé tvary svíček, tak i velikosti. Jejich blikající záře okamžitě vaši celobílou místnost rozzáří a dodá jí krásnou atmosféru. Dále čtěte: Máte doma příliš nábytku a nevíte, čeho se zbavit? Odborníci radí, co vyhodit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008