Koberce jsou stále trendy. Je ale nutné zvolit správnou zátěž a hustotu vlasu

 Interier 
11. května 2021 15:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koberec je brán jako designový doplněk interiéru Pixabay
Koberec jé stále trendy. Skvěle izoluje, tlumí hluk a je také skvělým dekoračním prvkem každé domácnosti. Aby vám ale opravdu dobře sloužil, je potřeba si správně vybrat.

Jsou lidé, kteří koberce doma nechtějí, ale jsou lidé, pro něž se stávají zajímavým doplňkem interiéru. Na výběr je celá řada designů i barev. Ale především by vás mělo zajímat, z jakého materiálu je vyrobený a v jaké zátěžové třídě. Díky tomu se pak snadno rozhodnete, do jaké místnosti se hodí daný typ koberce. 

Zátěžová třída 

V obchodech se obvykle můžete setkat s takzvanou zátěžovou třídou. Ta je dána čísly, které označují odolnost opotřebení. U koberců vhodných do bytů se nejčastěji můžete setkat se třídami 21-23. Třída 21 odpovídá méně využívaným místnostem s menší zátěží. Takový koberec můžete dát například do ložnice nebo dětského pokoje. Třída 22 je zase ideální do obývací pokojů nebo jídelen. Poslední třída, tedy 23, se hodí do nejvíce zatěžovaných místností, jako jsou vstupní chodby, schodiště a kuchyně.

Hustota vlasu

Na štítku každého koberce se rovněž můžete dočíst také o hustotě vlasu. Ta se udává v gramech na metr čtvereční. Tady určitě platí, že čím je hustota vlasu větší, tím lépe se vám koberec bude udržovat. V obchodech se tak běžně můžete setkat s hustotou vlasu v rozmezí 250 až 2 200 g/m², případně více. 

Tvar vlasu

Možná se budete divit, ale v případě odolnosti koberece je také důležitý tvar vlasu. Ten může být střižený, ve smyčkách, nebo v jejich kombinaci. V tom první případě je koberec vhodný do méně namáhaných místností, vlas typu smyčka už je mnohem odolnější a snadno udržovatelný, proto se hodí na chodbu či do kuchyně. Poslední typ, tedy kombinace střihu a smyček, jsou sice méně odolné, ale na druhou stranu se díky tomu dají tvořit různé plastické vzory. 

Druh materiálu

Na trhu si dnes můžete vybrat, zda chcete koberec z umělých, nebo přírodních materiálů. Samozřejmě, že koberce z přírodních materiálů, jako je bavlna či vlna, jsou velmi příjemné na dotek, ale na druhou stranu nepatří mezi nejlevnější a stejně tak i jejich údržba není zrovna jednoduchá. U koberců z umělých vláken se vyhýbejte polypropylenu, který opravdu nic nevydrží. A tomu odpovídá i jeho cena. Zlatou střední cestou jsou koberce vyrobené z polyamidu, polyakrylu a polyesteru, které bývají také odolné vůči nečistotám, plísním a bakteriím. Máte-li doma alergika, pak volte polyamid s nízkým vlasem. 

Čtěte piktogramy

Než si svůj vybraný koberec koupíte, pozorně si přečtěte všechny piktogramy, které uvádí výrobce na štítcích. Díky tomu se můžete dozvědět, zda je koberec například vhodný pro podlahové vytápění, vlhkého prostředí, zda umí tlumit zvuk nebo má-li zvýšenou odolnost vůči zašpinění. V některých případech bývá na štítku uveden také způsob čištění. V některých případech vám budou stačit i přírodní prostředky, o nichž jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod