Výběr barvy kuchyňské linky není jen tak. Kdy je lepší zvolit světlou a kdy tmavou?

 Interier 
24. března 2021 09:25 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Barva kuchyňské linky mnohé ovlivní Depositphotos
Někdo se snaží zařízení bytu sladit do posledního puntíku, jiní zase zastávají názor, že volba barvy je jen otázkou osobního vkusu. Jenže ať chceme, nebo ne, barvy dokáží ovlivnit více, než si mnozí připouští. I proto je dobré zohlednit některé obecně platné zásady. A platí to i pro výběr barvy kuchyňské linky.

Barvy dokáží opravdu hodně, opticky prostor zmenšit i zvětšit, uklidňovat i podněcovat k aktivitě. Některé barvy kuchyňskému prostoru vyloženě svědčí, jiné naopak. Vyplatí se proto se nad barevným laděním kuchyně dobře zamyslet, člověk ji totiž pořizuje na pěkných pár let. Co vše je dobré zohlednit?

Tmavá, nebo světlá

To, zda zvolíte spíše tmavý, nebo naopak světlý odstín, podřiďte prostoru, který jste kuchyni vyčlenili. Tmavé barvy budou vypadat dobře ve větších prostorách s dostatkem denního světla. Pokud však máte menší místnost, raději vybírejte ze světlých tónů.

Zaměřte se i na další barvy v místnosti, zejména pak na stěny a podlahu. Pokud by byla podlaha, stěny i korpus a dvířka kuchyňské linky v tmavých tónech, působilo by to i v prosvětlené místnosti chmurným dojmem. Velmi zajímavým řešením je také kombinace segmentů ve světlých a tmavých barvách, což dodá kuchyni na jedinečnosti a prostor to esteticky oživí.

Souboj teplých a studených odstínů

Použití teplých barev dodá interiéru na optimismu a útulnosti a přidá kuchyni světlo a teplo. Studené barvy jsou naopak výsadou spíše modernějších interiérů a kuchyní. Pokud rádi experimentujete, zkombinujte dihromady teplé i studené odstíny, působí to velmi dobře.

I vliv na psychiku je důležitý

Barvu kuchyně lze zvolit i podle toho, jak ovlivňuje vaši psychiku. Je totiž prokázané, že červená nebo oranžová barva podporují chuť k jídlu, může se jimi opatrně oživit zařízení kuchyně a jídelny. Se zelenou barvou však buďte velmi opatrní, má totiž tendenci ovlivňovat i barvu pokrmů. Maso tak často působí nazelenalým, tedy zkaženým dojmem.

Pastelové barvy

V posledních letech jsou hodně v kurzu výrazné pastelové barvy a sluší také kuchyňským linkám. Dobře ale vše slaďte s barvou podlahy, stěn i dalšího zařízení, aby výsledek nepůsobil přeplácaně. Všeobecně platí, že pokud je kuchyňská linka ve výrazných pastelových barvách, vše ostatní by mělo být spíše v tlumených a přírodních tónech. Pamatujte ale na to, že barevná kuchyňská linka se může daleko dříve okoukat. Praktičtější je proto volit barvu kuchyňské linky v neutrálním přírodním tónu a v barvě pak pořídit jen doplňky nebo zvolit zajímavou tapetu či barvu stěn.

Krémové barvy

Stálicí mezi barevnými variantami kuchyní jsou přírodní, krémové barvy. Obrovskou výhodou kuchyňské linky v krémovém provedení je jednoduchá údržba – záleží samozřejmě na materiálu, ale obecně je na takovém povrchu vidět mnohem méně nečistot než na tmavých barvách. Krémové barvy přinášejí do kuchyně světlo, příjemnou a uvolněnou atmosféru, ale také prostor opticky zvětšují. O tom, jak i do malé kuchyně vtěsnat všechny důležité spotřebiče, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve