Koronavirová pandemie přinesla nový trend v bydlení. Lidé více sází na kvalitní postel

 Interier 
23. března 2021 09:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Home office svádí k práci z postele Depositphotos
Koronavirová pandemie ovlivňuje životy lidí v mnoha ohledech a dopad má i na nové trendy v bydlení. Podstatně více než dříve si totiž lidé uvědomují potřebu pořídit si kvalitní postel. Proč tomu tak je?

Důvodů, proč se lidé v době koronavirové pandemie více zaměřují na svou postel, je více. Jeden souvisí s prací, další se zdravím.

Postel má souvislost s efektivitou práce

Čím dál více lidí musí svou práci vykonávat z domova. A právě to suvisí s postelí. Kvalitní postel je totiž nerozlučně spojena s lepším a hlubším spánkem a ten je zase spojený s větší efektivitou v práci. Pokud se tedy v noci dostatečně nevyspíte, budete celý den unavení. V případě, že pracujete z domu, únava svádí k tomu, abyste si přes den na chvíli lehli. Z plánovaného půlhodinového spánku se však může snadno stát podstatně delší spánek, který může vést k tomu, že nestihnete udělat do práce vše, co byste měli.

Práce z postele

Ne příliš dobrým trendem je také práce z postele. Podle posledních průzkumů se ukazuje, že každý desátý Čech pracuje z postele nebo pohovky. Obvykle jde o mladé lidi do 35 let věku. I přesto, že postel přímo svádí k tomu, abychom v ní strávili celý den, odborníci to nedoporučují a radí, aby byla postel spojená pouze se spánkem nebo relaxací. Pokud se ale svého zvyku nehodláte vzdát a chcete z postele pracovat i nadále, popřemýšlejte nad tím, jestli si nepořídit polohovací postel, za kterou vám vaše tělo poděkuje a díky které bude práce příjemnější.

Spánek má vliv i na zdraví

Koronavirová krize také ukazuje, že dobrá postel je důležitá i kvůli zdraví. Kvalitní spánek totiž kromě vyšší efektivity přináší i další skvělé benefity. Vědecké studie se shodují v tom, že nedostatek spánku oslabuje imunitu. A lidé s oslabenou imunitou jsou prokazatelně náchylnější k virovým onemocněním, mezi které patří i dnes tolik skloňovaný koronavirus.

Že má spánek velký vliv na to, zda onemocníte, prokázala například studie publikovaná v časopise JAMA Internal Medicine. Podle této studie jsou lidé, kteří si dopřávají méně než pět hodin spánku, náchylnější k nachlazení a infekcím.

Množství spánku kromě náchylnosti k nemocem ovlivňuje i to, jak rychle se dokážeme z nemoci vyléčit. Během spánku totiž imunitní systém uvolňuje proteiny, které jsou známé jako cytokiny. Některé z nich podporují hlubší spánek a produkce jiných se zvyšuje, když se v těle objeví infekce. Nedostatek spánku produkci všech cytokinů snižuje a tělu chybí protilátky. Opravdu tak platí, že je nejlepší nemoc vyležet nebo v ideálním případě prospat.

Je také dokázáno, že spánek snižuje stres a vede ke zvýšení pozornosti a koncentrace. Zajímavé jsou také výsledky dalších výzkumů, které prokázaly, že lidé, kteří nedostatečně spí, jsou častěji hladoví a mají větší sklony sahat po kaloričtějších jídlech.

Na posteli a matraci záleží

Kvalitu spánku lze vylepšit mnoha způsoby. Zásadní roli hraje také kvalitní postel a matrace. Matraci byste měli vybírat nejen podle rozměru a tvrdosti, ale také podle materiálu, z něhož je vyrobena. Mezi nejkvalitnější matrace patří ty, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů. O tom, na co se zaměřit při výběru postele, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008