K optickému zvětšení obývacího pokoje často stačí drobnost a výsledek vás překvapí

 Interier 
21. května 2021 10:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nábytek do malého obýváku je třeba vybírat pečlivě Pixabay
Nezáleží tolik na tom, jak velký obývací pokoj máte, ale jak jej zařídíte. Protože i malý pokoj může působit vzdušným dojmem a vypadat stylově. Interiéroví designéři o tom ví své.

Velký obývací pokoj, do kterého se bez problémů vejde prostorná sedačka, zajímavé křeslo či pracovní kout, je asi snem mnoha lidí. Jen málokdo ale takový obývák skutečně má. Nemusíte ale zoufat, interiéroví designéři dokáží díky chytrým trikům i z prostoru o velikosti tři krát čtyři metry vykouzlit zdánlivě prostorný obývák. Držte se následujících rad. Uvidíte, že někdy stačí maličkost a hned bude místnost vypadat prostorněji.

Dobře promyslete tvar a velikost sedačky

Pokud jste toužili po sedačce ve tvaru písmene U, ale máte malý obývák, budete muset slevit ze svých nároků. Právě tento typ sedací soupravy potřebuje dostatek prostoru. V menší místnosti bude lépe působit klasická dvoumístná nebo třímístná sedačka, kterou snadno doplníte i jednoduchými taburety, takže i při větší sešlosti si každý bude moci sednout.

Objemně působí i sedací suprava ve tvaru písmene L, ale tu už tak jednoznačně zavrhovat nemusíte. Díky ní lze docela dobře využít jinak prázdný kout. Volte ale spíše menší rozměr, ať nepůsobí příliš robustně.

Multifunkční nábytek

Pokud váš obývák zároveň supluje roli ložnice, je dobré vybrat takovou sedací soupravu, která po rozložení nenabídne jen lůžko pro příležitostné přespání, ale opravdu pohodlnou postel. Existují i sedačky, které pouhým tahem proměníte v patrovou postel pro dvě osoby.

Multifunkční nábytek obecně je pro malé obýváky skvělou volbou. Ať už jde o rozkládací konferenční stolek, na kterém si vychutnáte oběd, či taburetku, do které uložíte osobní věci a poslouží i jako podložka na nohy.

Skryté úložné prostory

Malý prostor má jednu nevýhodu, pokud je v něm cokoliv navíc, jde to hned vidět a působí to neuklizeným dojmem. Proto rozhodně oceníte různé skryté úložné prostory, do kterých budete moci věci pěkně elegantně schovávat. Chybu tak neuděláte, pokud si pořídíte sedací soupravu s úložným prostorem, kam můžete dát vše, co výhledově nepotřebujete. Důležité je však mít i takové skrýše, které máte po ruce. Velkým pomocníkem jsou v tomto ohledu třeba taburety, ale i konferenční stůl se šuplíkem.

Pryč s elektrickými kabely

Nic vizuálně nezaplní obývák tak, jako všudypřítomné elektrické kabely, které se táhnou po podlaze. Řešení je jednoduché, ale obvykle je na něj potřeba myslet již v době, kdy se v místnosti montují elektrické rozvody. Pokud ale rozmístění vašich elektrických zásuvek není zrovna ideální, nezoufejte. Existují i další způsoby, jak nevzhledné kabely zamaskovat, o některých se dočtete třeba v našem článku zde.

Vzdušný nábytek

Masivní rustikální kousky v malém obývacím pokoji příliš dobře nevypadají. Dejte raději přednost nábytku lehkých subtilních tvarů – působí vzdušně. Se skleněným nebo průhledným plastovým nábytkem rozhodně neuděláte chybu. A dejte zelenou také otevřeným policím, díky kterým snadno vytvoříte iluzi prostornější místnosti.

Dodejte obýváku světlo

Světlý obývák je opticky prostornější než tmavý. Volte světlé přírodní barvy, ideálně laděné tón v tónu. Kombinací bílé, krémové, světle růžové nebo světle modré nešlápnete vedle. Nebojte se ani velkých vzorů, i ty mají podobnou funkci jako světlé bary - pokoj bude díky nim působit prostorněji. Také vertikální pruhy dokáží přidat pár centimetrů na výšku, horizontální zase na šířku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008