Jak si zabydlet nový dům či byt

 Interier 
01. června 2021 15:56 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zabydlet si nový byt není vůbec jednoduchá záležitost Pixabay
Pokud jste si pořídili nové bydlení, budete určitě řešit otázku, jak interiér zařídit, což může být pěkná dřina. Pokud se budete řídit našimi radami, zvládnete to i bez odborníků.

Tady bude pohovka, tady křesla, naproti skříně... Se zařizováním bytu se potkal snad už každý člověk. A všichni také touží, aby to jeho bydlení bylo opravdu co nejútulnější. Jenomže to není zrovna nic lehkého, protože každý člověk má jiný vkus. A už vůbec není jednoduché sladit vše tak, aby zároveň nebylo v interiéru ani moc, ani málo úložného prostoru. Poto také bytoví designéři nad každým návrhem tráví opravdu hodiny. Jejich práce také nebývá nejlevnější. Chcete to zvládnout stejně dobře jako oni? Pak se řiďte následujícími radami.

Malujte si 

Nebojte si vzít křídu a malovat na podlahu jednotlivé kusy nábytku. Vyhnete se tak tomu, že vám vybraný nábytek nebude do místnosti pasovat. Je to pořád lepší než kostičkový papír. V reálu sami uvidíte, kolik místa vám zabere stůl nebo pohovka. 

Nakupujte postupně

Pokud nemáte peníze na to, abyste si zařídili vše do posledního detailu, nevadí. V každém případě si vše naplánujte tak, jako byste si nábytek kupovali všechen. Jde o to, aby vše mezi sebou ladilo. Sepište si výrobní čísla ostatního nábytku a jakmile zase ušetříte trochu peněz, kupte si další kusy. Na začátek stačí, pokud si koupíte postel, jídelní stůl a židle. U ostatních výrobků si napiště výrobní čísla. Vyhněte se tomu, že budete kupovat všechno postupně bez plánování. Interiér by pak mohl vypadat nesourodě a přeplácaně.

Přemýšlejte bez dveří

Interiér musí prostě ladit jako celek. A to platí i v případě barev. Proto, jakmile budete přemýšlet nad tím, jakou barvou budete malovat jednotlivé pokoje, nechejte si pomyslně otevřené všechny dveře a uvažujte tak, aby vše působilo harmonicky a jako celek. Pak se vyhnete tomu, že váš byt bude vypadat jako cirkusový stan. Neznamená to však, že byste na všechny zdi museli dávat stejnou barvu nebo je mít pouze bílé. Hrajte si s odstínem a sytostí. Jednu zeď vymalujte tmavěji, zbytek je lepší ve světlých nebo neutrálních tónech. Jak správně kombinovat barvy jsme psali zde.

Pozor na dřeva 

Jestli milujte nábytek z masivu, pak pozor na různé kombinace dřev. Zlatým pravidlem je, že v interiéru byste měli kombinovat pouze dva, zcela výjimečně tři druhy dřeva. A to platí i v případě, že máte dřevěná okna, dveře nebo podlahy. V takovém případě už buďte s dalším nábytkem z masivu opravdu opatrní. 

Kuchyně s obývákem 

Ve velké míře už se dnes kuchyně s obývacím pokojem propojují v jeden pokoj. Nábytek obou částí však musí opravdu ladit. Při výběru kuchyňských dvířek myslete na to, aby ladily s dalším nábytkem v obývacím pokoji. Proto je určitě vhodné zvolit zcela neutrální barvu. Přeci jen, kuchyni nebudete obnovovat tak často, což se však nemusít týkat obývacího pokoje.

Obývák není pro ukládání 

Vyhněte se příliš velkým nábytkovým stěnám. Takový styl už je dávno pasé. Obývací pokoj by neměl sloužit jako odkládací prostor. Úložná místa je vhodné centralizovat do šaten nebo velkých vestavných skříní. Zvažte proto, zda se vám nevyplatí například zmenšit ložnici a vestavět do ní šatnu. Stejně tak můžete vyplnit skříněmi různé výklenky a niky v chodbě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?