Punc originality dodáte interiéru i drobností. Reflektorové lampy se nehodí jen do loftů

 Interier 
07. června 2021 09:11 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Reflektorové světlo má styl Depositphotos
Reflektorová světla už dávno nepatří jen do filmových ateliérů. Kus Hollywoodu můžete mít i doma v obýváku, stačí si pořídit reflektorovou lampu.

Retro styl je v módě už nějakou dobu a světla v reflektorovém designu se k němu hodí. Také s industriálním stylem průmyslově vypadající světla skvěle ladí. Bezvadně ale zapadnou i do minimalistického interiéru nebo pokoje ve vintage stylu. Nemusíte se bát kombinovat zdánlivě nesourodé styly, reflektorová lampa se vždy postará o punc originality. Klidně tedy postavte k něžně růžovému křeslu robustní reflektor, bude to fungovat.

Mohou mít různou podobu

Retro světla reflektorového designu mohou mít mnoho podob. Často bývají na trojnožce a nahradíte jimi třeba klasickou stojací lampu vedle pohovky. K dostání jsou ale i zmenšené verze v podobě stolních lampiček a zajímavě vypadají také sestavy menších reflektorů u stropu. Záleží tedy na vás, co si vyberete. Vždy ale půje o dominantní prvek.

Oslnění se obávat nemusíte

S reflektory či světlomety se můžete setkat v automobilovém průmyslu, při osvětlení velkých ploch, jako jsou sportoviště či koncertní plochy, u fotografů nebo ve filmových ateliérech. Typické pro reflektorová svítidla je, že zdroj světla (LED nebo halogenová žárovka) je umístěna v parabolicky zahnutém dutém zrcadle. Proud světla se odráží od stěn zrcadla a vytváří silný světelný proud, který si poté můžete nasměrovat, kam potřebujete. U domácích designových reflektorových lamp je zrcadlo často nahrazeno pouze stínidlem v parabolickém tvaru, které světlo sice odráží, ale proud světla není tolik silný, ale je naopak příjemně tlumený. Nemusíte se tak bát, že vám pohled do lampy "vypálí" oči.

Hliník, chrom i beton

Materiály, ze kterých jsou lampy vyrobeny, odrážejí nejmodernější trendy. Najdete tedy lampy z kartáčovaného hliníku, chromované, s dřevěnými prvky i lampy vyrobené z betonu. Každý si tak přijde na své. Pokud chcete vzhled reflektorové lampy podtrhnout, použijte do ní žárovku s filamentovým vláknem. Filamentové žárovky jsou designové a navíc využívají úspornou LED technologii.

Kam ji postavit

Reflektor může stát v otevřeném prostoru jako solitér, ale může posloužit i ryze funkčně jako osvětlení pro čtení nebo ruční práce. Jejich výhodou je velká variabilita ve směrování světla. Posvítíte si tak přesně tam, kam chcete. Ať už zakomponujete reflektorovou lampu kamkoliv, vždy bude poutat pozornost. O tom, jak si zařídit byt ve vintage stylu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47