Krásné bydlení podle Wabi sabi aneb jak japonskou filozofii pro nedokonalé začlenit do svého domova

 Interier 
31. srpna 2021 13:07 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Wabi sabi je o doplňcích, materiálech a jednoduché kráse Depositphotos
Pokud jste ještě o Wabi sabi neslyšeli, nevadí. Zjednodušeně řečeno jde o hledání krásy v nedokonalostech. A podle Wabi sabi lze i krásně bydlet.

Wabi konkrétně označuje život s pokorou a jednoduchostí a zároveň souznění s přírodou, zatímco sabi je schopnost přijmout životní cyklus čehokoliv tak, jak to je, tedy i se všemi vadami. Stejně tak jako svoje domácnosti přizpůsobujeme Feng-šuej, můžete bydlet podle filozofie Wabi sabi, tedy zjednodušeně řečeno míromiluvně a autenticky.

Hlavní roli hraje dekor

Wabi sabi je založeno na hluboké úctě k přírodě a její nekomplikované kráse. Při výběru dekoru pro váš domov buďte velmi pozorní a introspektivní, protože to, co si vyberete, určuje, jak chcete žít svůj život.

Co to přesně znamená? Ať už půjde o nápadité umělecké dílo nebo vázu, mělo by jít zejména o pečlivě vybrané věci, které ve vás vyvolávají radost, jsou autentické a krásné a zejména jednoduché. To je podstata Wabi sabi.

Přírodní materiály jsou důležité

Filozofie Wabi sabi se soustředí na asymetrii, jednoduchost a intimitu. To znamená, že tato filozofie odmítá myšlenku dokonalosti a místo toho se zaměřuje na to, co je přirozené a opravdové, tedy autentické. Tuto myšlenku můžete naplnit mimo jiné tím, že se rozhodnete pro přírodní materiály a samozřejmě živé rostliny.

Vybírejte si kvalitní kousky, které vydrží a dodají vašemu prostoru hloubku a osobnost. Ideální jsou dekory, které přirozeně stárnou a časem získají patinu, jako například krásně ručně vyřezávaný kus masivního dřeva nebo dekorativní misky. Nebojte se škrábanců a podobných poškození, tyto nedokonalosti podle Wabi sabi vyvolávají pocity klidu.

Chybět by ale neměly ani dekorační polštářky a deky, protože ty dělají váš domov útulným, o čemž Wabi sabi také je. A zapomenout byste neměli ani na stimulaci vašich smyslů. Ve vašem domově podle Wabi sabi by to tedy mělo krásně a hlavně přirozeně vonět, ať už díky vonným svíčkám nebo vonným tyčinkám. Dále čtěte: Bezplamenné svíčky jsou novým hitem domácího dekoru. Jsou bezpečné a také voní.

Zdroj: The Spruce

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve