Rustikální design je velmi oblíbený. Málokdo ale ví, co přesně znamená

 Interier 
11. srpna 2021 11:01 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rustikální styl je především o materiálech Depositphotos
O rustikálním designu se hodně mluví už opravdu velmi dlouho. Je totiž velmi oblíbený a mnozí se snaží vybavit si dům právě v tomto stylu. Jenomže rustikální design je poměrně široký pojem, a proto je dobré vědět, co přesně vlastně znamená.

Rustikální styl nebo design má totiž hned několik klíčových poznávacích prvků, bez kterých zkrátka rustikální design nemáte, i když to tak na první pohled může klidně vypadat.

Co je tedy rustikální design?

Aby design mohl být rustikální, pak musí být přirozený, starý, organický a možná i trochu ošuntělý. Zjednodušeně řečeno, rustikální je opakem moderního nebo současného designu.

Rustikální design by měl být příjemný s barvami, které jsou uklidňující a tradiční. Klíčové jsou přirozené, neutrální barvy, jako je béžová, bílá, hnědá a šedá v jejich teplejších odstínech.

Jaké jsou klíčové prvky rustikálního designu

Především opravdové surové dřevo. V rustikálním domě nesmí chybět dřevěné podlahy z širokých prken a samozřejmě masivní farmářský jídelní stůl. Můžete si stůl či další nábytek pořídit i někde v bazaru a trochu jej zrenovovat, protože rustikální design nesmí být dokonalý. Naopak, drobné nedokonalosti jsou velmi vítány.

A to souvisí i s texturou. Takže drsnější textura je velmi vhodná a rozmanitost různých textur je v podstatě podmínkou rustikálního designu. Takže kromě hrubé textury dřeva můžete klidně dekorovat koberci z juty a pokud budete mít krb, tak použijte surový kámen. Naopak se vyhýbejte všemu, co má hladkou a především lesklou texturu.

Rustikální styl je také o jednoduchosti. To znamená, že prim hrají materiály, nikoliv množství nábytku a doplňků.

Rustikální design je zkrátka o přírodních materiálech. Potřebovat tedy budete skutečné, hrubě opracované dřevo, kámen a skutečné cihly, to jsou běžné prvky rustikálního dekoru. V doplňcích volte jutu, pytlovinu a plátno v kobercích, polštářcích a dalším dekoru. V ložnici by nemělo chybět lněné povlečení nebo to z organické bavlny, vše samozřejmě v neutrálních barvách.

Zdá se vám to složité? Ve skutečnosti není. Rustikální styl je vlastně velmi jednoduchý a velmi trvalý. Jelikož klade důraz na přírodní materiály a hrubé textury, můžete snadno svůj nábytek opravovat doma sami a přitom stále bude perfektní pro váš rustikální domov. Dále čtěte: Můžete přemalovat tapetu? Je to možné, ale jen v některých případech.

Zdroj: The Spruce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47