Pěstujte hortenzii i jako pokojovku. Stačí vědět jaké podmínky jí dopřát

 Interier 
12. ledna 2022 08:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tato kvetoucí kráska může být ozdobou každého interiéru Pixabay
Hortenzie jsou oblíbené pro své nádherné velké květy. Nemusíte mít však zahradu, abyste se mohli těšit z jejich krásy. Pěstovat si je můžete také doma.

Hortenzie velkolistá pochází z Japonska, kvete bohatými koulemi plných drobných květů modré, bílé, purpurové, červené nebo růžové barvy. Ve své domovině dosahuje výšky až čtyř metrů, u nás okolo metru, ale pokojové hortenzie bývají vysoké 30-60 centimetrů. Takže nezaberou tolik místa a váš domov navíc dokáží krásně prozářit.

Vhodná odrůda

V první řadě je potřeba vybrat takovou odrůdu hortenzie, která je vhodná do interiérů. Pro tento druh pěstování se totiž nehodí každý druh. Velmi vhodnou volbou do interiéru je například Hydrangea macrophylla, běžně nazývána hortenzie velkolistá, respektive hortenzie kalinolistá. Jde o nenáročnou odrůdu, která se snadno pěstuje a navíc kvete celé měsíce. Sehnat ji můžete také v mnoha barevných variantách.

Miluje jih a východ

Ať už jde o venkovní nebo interiérovou odrůdu, pamatujte si, že hortenzie nemá ráda přímé sluneční světlo. Venku se jim proto daří pod korunami stromů. Aby se květině dařilo i v interiéru, dopřejte jí dostatek rozptýleného denního světla. Vhodné je světlo z okna orientovaného na jih, které vstupuje do interiéru po celý den, nebo z okna orientovaného na východ, které rostlině dodá ranní světlo. Během léta můžete květině dopřát pobyt na balkoně či terase. 

Při kvetení více 

Hortenzie, zejména v době květenství, má ráda vodu. Té však nesmí být příliš, aby jí neuhnily kořeny nebo ji nenapadla houbová choroba. Proto je určitě vhodné, pokud máte drenážní květináč, který v případě potřeby odvede přebytečnou vodu pryč. Pokud rostlina kvete, určitě je potřeba četnější zálivky. Pokud je jí málo, dá vám to najevo tím, že hlavy květů mírně klesnou. 

Časté problémy

K nejčastějším problémům, které vás během pěstování interiérových hortenzií mohou potkat, je hnědnutí listů. Pokud se tak děje především během kvetení, znamená to, že v místnosti je příliš teplo. Druhou nejčastější příčinou je nahromadění soli na kořenovém systému. Tu odstraníte tak, že rostlinu vyjmete z květináče, odstraníte hlínu, opláchnete kořeny a znovu zasadíte do čerstvého substrátu. Nezapomeňte, že ten by měl být mírně kyselý. Kyselost půdy také ovlivňuje barvu květů, kterou si tak můžete měnit. O tom, jak na to, se dočtete zde.

Zdroj: gardeningknowhow.com, realsimple.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve