Letos to byla žlutá a šedá. Barvou roku 2022 se stane modrofialová

 Interier 
18. prosince 2021 10:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
3 fotografie v galerii
Barva Peri Veri má symbolizovat kreativitu Pixabay
Letos to byla žlutá a šedá, pro příští rok vyhlásila společnost Pantone barvou roku zcela nový odstín, který nazvali Veri Peri. Jak tato barva vypadá a s čím ji lze kombinovat?

Ke konci každého roku čekají módní návrháři i designéři na to, jaká barva bude udávat následující rok. Letos nechtěli experti z Pantone sázet na již existující barvy, a vytvořili tak zcela novou barvu - spojili dynamicky brčálovou modrou (v angličtině periwinkle blue, pozn. red.) s oživujícím fialovo-červeným podtónem. Tento fialový odstín dostal jméno Very Peri.  

Co ovlivňuje výběr

Pokud se ptáte, co vlastně tyto odborníky ovlivňuje ve výběru barev roku, tak velký prim hrají například nové životní a herní styly, technologie, materiály a efekty, socioekonomické podmínky, sociální platformy či dokonce i sportovní události, které poutají pozornost celého světa. Ten letošní výběr barvy má vyjadřovat vynalézavost a má přinést dynamiku, kreativitu, představivost a posun vpřed. Má symbolizovat nejen užší spojení mezi reálným a virtuálním světem, ale rovněž reprezentovat nový začátek, ve který většina z nás pevně věří. 

Oděvy i kosmetika

Návrháři rozhodně nezaháleli a již na podzimním fashion week byly vidět fialové akcenty v jejich nejnovějších kolekcích, stejně tak se přední výrobci kosmetických produktů začali předhánět v nejrůznějších fialových paletkách. A odstíny fialové už se také začínají promítat do interiérů.

V interiéru uklidní

V domácnosti vnese Very Peri do interiérů hravou svěžest a oživí prostor. Tento všestranný odstín, který je zaručený i v těch nejskromnějších obytných prostorech, je vhodný pro různé materiály, textury a povrchové úpravy, ať už se jedná o malované stěny, nábytek nebo bytové doplňky. Modrá i fialová působí uklidňujícím dojmem. Modrá je barva klidu a harmonie, podporuje kreativitu, zmírňuje problémy s usínáním, prohlubuje dýchání a snižuje chuť k jídlu. Fialová je symbol meditace a duchovna, dodává inspiraci, snižuje podrážděnost a bojuje proti depresi. Spojení těchto barev tak může mít pozitivní vliv na lidi, kteří potřebují zpomalit, zrelaxovat. 

Koupelna i ložnice

Díky vlastnostem těchto barev se skvěle hodí do místností, kde je potřeba odpočívat a dobít energii. Například do ložnice, pracovny, ale i dětského pokoje. Pomůže soustředit se na práci i učení, zlepší koncentraci a povzbudí tvořivost. Vhodná je i do koupelny, kde vám pomůže se lépe uvolnit a zrelaxovat po náročném dni. V ložnici zase pomůže s usínáním, zklidní srdeční rytmus i dýchání a navodí pocity harmonie. A pokud vás trápí náhlé vlčí chutě, nebojte se modrofialovou použít i do kuchyně nebo k jídelnímu stolu. Skvěle totiž dokáže utlumit chutě. Nemusíte mít celý byt modrofialový, kupte si na příklad stolek nebo odkládací židli v křiklavém odstínu nebo ji hledejte v hravých tapetách či textilních vzorech.

Zdroj: vogue.com, marthastewart.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve