Polštáře dokáží s interiérem divy. Osvojte si triky designérů a naučte se je správně kombinovat

 Interier 
22. února 2022 11:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dobře zkombinovat dekorační polštáře není jen tak Depositphotos
Dekorační polštáře na křesle, sedací soupravě nebo na posteli dokáží každému pokoji dodat na útulnosti. Jenže aby výsledek stál za to, je třeba se naučit polštáře kombinovat. Když si vezmete k srdci rady zkušených designérů, zvládnete to jako profesionál.

Vybrat ten správný dekorační polštář může být oříšek. Když totiž nedodržíte určitá pravidla, snadno můžete celkový dojem pokazit. Na co je tedy potřeba dát pozor? Především berte ohled na celkové vyznění pokoje. Vše totiž k sobě musí ladit, jak stylově, tak i barevně. A hlavně se držte takzvaného pravidla tří. 

Tři barvy

Samozřejmě, že můžete pořídit polštáře jen v jedné barvě, ale pokud budete chtít interiéru dodat trochu šmrncu, bude vypadat lépe, když sladíte několik různých polštářů. Ovšem výběr nesmí být bezhlavý.

Skvěle bude vypadat, pokud vyberete tři odstíny barev. Tak jednoduché to ale není, barvy k sobě musejí ladit. Se kterými kombinacemi neuděláte krok vedle? Výborně k sobě jde například tmavě modrá, tmavě červená a růžová. Nebo tmavě červená, oranžová a tmavě zelená. Hezky k sobě ladí také růžová, fialová a hořčicově žlutá nebo tmavě zelená, zlatá a tmavě růžová.

Tři vzory

Vzorované polštáře dodají interiéru ten správný náboj. Klidně můžete zkombinovat i zdánlivě nekombinovatelné, třeba proužky, puntíky nebo květinový vzor. Stačí opět dodržet pravidlo tří, a to, že každý vzor bude obsahovat alespoň jednu ze tří barev, které jste si vybrali. Nejlépe uděláte, když si stanovíte takzvaný hlavní vzor, který bude obsahovat ideálně všechny tři vybrané barvy. Ostatní vedlejší vzory už pak mohou obsahovat už jen jednu či dvě barvy z trojice.

Tři velikosti

Pohrát si můžete také s velikostí polštářů či s velikostí vzorů. Buď si můžete vybrat typově stejné polštáře, jen tří různých velikostí, nebo vyberte polštářky se stejným vzorem, ale jiné velikosti motivu. Například můžete zvolit pruhovaný motiv, ale jednou mohou být proužky tenké, jindy zase tlusté. Každopádně kombinace velikosti polštářů nebo vzorů dodá interiéru nevšední náboj.

Další dobré rady

Kromě zmíněného pravidla tří si také pamatujte těchto pár zásad:

  • Lépe vypadá lichý počet polštářů než sudý.
  • Tři větší polštáře se do interiéru hodí lépe než pět malých.
  • Polštáře naplněné syntetickou náplní jsou tužší a lépe drží tvar, ale nepůsobí tak luxusně jako polštáře plněné peřím.
  • Kombinujte také různé textury, dejte k sobě polštáře z hladkého a drsného materiálu nebo s měkkým a tvrdým povrchem. Vůbec nevadí, pokud jeden polštář bude z umělé kožešiny, další ze sametu a třetí z jemného lnu. Pokud je bude spojovat vzor či barva, bude to působit skvěle.
  • Berte v potaz i roční období. V zimě uvítáte polštáře hřejivého designu, k jaru výborně ladí svěží pastelové tóny, v létě můžete vsadit na větší barevnost a na podzim na typické zemité tóny a motivy.

Zdroj: thespruce.com, hadleycourt.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008