Plíseň v koupelně může způsobit i špatná barva. Ne každá dokáže odolat náporu vlhka a páry

 Interier 
05. února 2022 09:09 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ne každá barva se do koupelny hodí, měla by být odolná vodě i otěru Depositphotos
Koupelna je specifickou místností v bytě, čelí velkému náporu vlhka a par. To s sebou přináší nutnost pečlivěji vybírat nejen nábytek či doplňky, ale také barvu, kterou místnost vymalujete. Minimalizujete tak vznik plísní. Těm je vždy lepší předejít, než později složitě bojovat s jejich likvidací.

Trend, kdy v koupelně nebyla, s výjimkou stropu, neokachličkovaná stěna, jsou už dávno pryč. Naopak obkladů v koupelnách ubývá a často se objevují už jen v místech, kde stěny přicházejí do přímého kontaktu s vodou. Tedy hlavně v okolí umyvadla, sprchového koutu nebo vany. To ovšem klade větší nároky na barvu, kterou místnost vymalujete. Vyplatí se zvážit výhody různých typů barev a vybrat tu správnou.

Barvou lze opticky zvětšit prostor

Výmalba koupelny má řadu výhod. Prostor vypadá nápaditěji, nemusíte dělat kompromis, pokud nejste s výběrem obkladů stoprocentně spokojeni, a navíc můžete pomocí barev opticky zvětšit místnost, pokud je to třeba.

Celý proces výmalby začíná výběrem barvy. Ne každý ví, jaká barva je vhodná pro koupelnu, aby dostatečně kryla a nebyla citlivá na vlhkost. Je dobré si v tom alespoň trochu udělat jasno.

Akrylové barvy hůře kryjí

Akrylové barvy patří mezi nejoblíbenější barvy, jejich velkou výhodou je dobrá propustnost vzduchu, díky níž stěna může dýchat a její povrch je možné omýt bez obav smytí barvy. Nevýhodou akrylových barev ale je, že špatně překrývají nerovnosti.

Latexové barvy odolají i UV záření

Latexové barvy obsahují větší množství pryskyřice než akrylové barvy, poskytují lepší krytí. Poměrně rychle schnou a jejich barvy jsou odolné UV záření. A co víc, některé barvy mají v sobě přidané čisté stříbro, díky čemuž jsou charakterizovány jako baktericidní. Mají dobrou přilnavost a lze je použít na jakýkoli typ podkladu. Barvu lze použít na omítku i sádrokarton.

Keramické barvy jsou nejodolnější

Keramické barvy jsou dražší a odolnější než latexové barvy, protože jejích částice vytvářejí tvrdý a dokonale hladký povrch s jemně lesklým efektem. Jejich obrovskou výhodou je, že odpuzují nečistoty a prach. Barva vydrží také odstranění kosmetiky nebo mastných látek, aniž by došlo k poškození jejího povrchu.

I na odstínu záleží

Když zvolíte druh barvy, můžete přikročit k výběru odstínu. Koupelnám sluší modrá či zelená barva, které jsou spjaté s vodou. Použít ale můžete i odstíny světle šedé, bílé nebo béžové. Zvolit samozřejmě můžete jakoukoliv barvu dle svého gusta, obecně se ale dá říct, že ke koupelnám nejlépe ladí odstíny, které uklidňují a napomáhají k uvolnění.

Berte v úvahu i praktickou stránku věci. Čištění lépe snášejí světlejší barvy, protože u tmavších barev se pigment může časem měnit.

Zdroj: Porta Doors, thespruce.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008