Minimalismus byl v bydlení dlouho trendem. Teď se připravte na maximalismus, který nadchne všechny, kteří se toho nebojí

 Interier 
06. května 2022 10:15 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
3 fotografie v galerii
O tom, že více je někdy více, je přesně tento trend Unsplash
Podobně jako u módy, i výzdoba bytu podléhá určitým trendům, které se rok od roku mění. Způsobem, jakým dekorujeme svůj domov, vyjadřujeme sami sebe bez omezení a strachu z odchýlení se od klasických designových zásad a není tudíž překvapením, že maximalismus nabírá na síle. Sice to není styl pro každého, ale pokud jste ten typ člověka, který se nedokáže rozhodnout pro jeden konkrétní směr, je maximalismus určen přesně vám.

Jednoduše řečeno, maximalismus vyžaduje jistou míru odvážnosti a neohroženosti. Místnosti plné několika vzorů najednou, nesčetné množství jedinečných barevných kombinací, spousta různých textur, které spolu na první pohled možná nesouvisí. To je jen několik znaků odvážného stylu, který je oblíbený i u řady návrhářů interiérů, kteří se toho nebojí a chtějí být obklopeni barvami a vzory.

Stejně jako i ostatní styly si i maximalismus získal znovu svou popularitu a vyvíjel s v průběhu několika let. Ovšem už dříve existoval v několika různých podobách od viktoriánské éry přes Memphis Design až po moderní nádech, který získává právě nyní. Jedná se zkrátka o zábavný styl, který vnáší do domova energii a přináší vizuální zájem do prostoru. Termín "méně je někdy více" už proto neplatí. Nyní se začíná ujímat tvrzení, že "více je někdy více". Maximalismus porušuje všechny pravidla a nutí vás přemýšlet o designu odlišným způsobem.

Jak začlenit trend maximalismu do vašeho domova

Příklady maximalismu lze často nalézt v ložnicích, obývacích pokojích, a zejména na toaletách, protože lidé mají tendenci být ochotnější riskovat design v menších prostorech. Pokud jde o snadné způsoby, jak experimentovat s tímto trendem, doporučujeme začlenit doplňky, jako jsou sochařské stoličky, čalouněný nábytek v nápadných vzorech a velkoplošné nadrozměrné umění do designového schématu.

Pokud se rozhodnete začít žít trend maximalismu, zapomeňte na to, že je potřeba držet se na uzdě. Nic není zakázáno a vše je povoleno. Jde o to být tak odvážný, jak jen to dokážete a jak to cítíte. Tento trend lze také charakterizovat jako určitou formu osobního vyjádření bez jakýchkoliv hranic a pravidel, což je v interiérovém designu vždy velká zábava. Míchejte dohromady nečekané barvy - ať už prostřednictvím umění a doplňků, nebo nábytku a tapet. Pokud jde o vystavování dekorativních předmětů, není třeba se pokoušet je sladit.

Začněte v obýváku

Dokonalým místem k přijetí principů maximalismu je obývací pokoj. Často je označován jako středobod domova a jako takové místo, kde můžete silně vyjádřit svůj skutečný styl a poté jej začlenit do zbytku vašeho domova.

Nejlepší je během procesu navrhování nového domova nepřehlížet důležité části a pečlivě úpravy promýšlet. Začněte začleňovat všechny kousky, které jste pořídili a pak je postupně upravujte, přesouvejte, odebírejte a znovu začleňujte, dokud neucítíte, že takto je to pro vás dokonalé. Jako první byste měli umístit nejodvážnější kousky a postupně k nim přidávat i ty méně výrazné.

5 klíčových rysů maximalismu

Jak tedy dosáhnout dokonalého maximalistického domova? Zde je několik faktorů, které je třeba zohlednit.

Více je vždy více: Krása maximalismu v interiérovém designu spočívá v tom, že nic není příliš. Tento styl vás přímo vybízí k tomu, abyste si svůj domov vytvořili přesně podle toho, co chcete, a to bez omezení.

Čím barevnější, tím lepší: Zatímco neutrální a světlé barvy jsou považovány za vrchol minimalismu, maximalistický styl je o vytvoření veselého místa s výraznými barvami. Vybízí vás k experimentování s barvami, které vyhovují vaší osobnosti a prostoru.

Přesně podle vás: Tento styl není o snaze vytvořit dokonale praktický domov z katalogu. Zaměřuje se spíš na vytvoření prostoru, který je ohromující a na první pohled váš. Věci, které si chcete vystavit, proto nesbírejte jen tak náhodně pro počet, ale vybírejte je tak, aby vyhovovaly vašemu stylu a osobnosti.

Zdroj: livspace.com, goodhousekeeping.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47