Výběr sprchové vaničky nezáleží jen na materiálu. Zvážit je potřeba celou řadu věcí

 Interier 
08. března 2022 16:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sprchové kouty jsou ideální do koupelen, kde se nevejde vana Depositphotos
Sprchový kout je skvělou volbou v případě, že se vám do ní nevejde vana. Můžete však narazit na úskalí, které se týká výběru vaničky. U ní totiž musíte zvážit celou řadu věcí.

Samozřejmě, že největším hitem jsou tzv. walk-in sprchové kouty. Jde o otevřené sprchy, které jsou umístěny v úrovni podlahy a nemají dveře. Jenomže pro jejich instalaci potřebujete mít zcela perfektně udělaný sklon podlahy a kvalitní odpady. A tady může spousta lidí narazit na problém, který může být dokonce i neřešitelný. Vanička se naopak hodí do každé koupelny, ale přeci jen není dobré kupovat hned první, na kterou narazíte. Co musíte všechno vzít v úvahu?

Druh materiálu

Na trhu se setkáte nejčastěji s akrylovými či smaltovými vaničkami. V tom prvním případě jde o materiál, který je lehký, pevný, cenově dostupný, má výborné tepelně izolační vlastnosti, umí dobře ztlumit zvuk dopadající vody a dlouhodobě si drží svou barvu. Minusem je fakt, že se při neopatrném zacházení snadno poškrábe. Je tedy potřeba se vyhnout všem hrubým čisticím pastám. Stejně tak by akryl měli zvážit chovatelé domácích mazlíčků, jejichž drápky mohou akrylový povrch snadno poškodit. To se nemůže stát v případě smaltu, který je prakticky nezničitelný, navíc si drží barevnou stálost, je hladký a cenově dostupný. Vybírejte však vaničky, které mají tloušťku alespoň 3,5 milimetru. Na trhu se také můžete setkat s vaničkami z litého mramoru či keramiky. Oba dva druhy materiálu jsou krásné, odolné, ale těžké, navíc cenově dost drahé. Naprostou novinkou jsou vaničky z SMC materiálu. Jde o tvrzený polymer, který se vyznačuje pevností, odolností i lehkostí, ale opět není úplně nejlevnější.

Vysoká nebo nízká 

Kromě materiálu je důležité si také ujasnit, kdo všechno bude sprchu využívat. Mladé rodiny určitě uvítají hlubší vanu, do níž si mohou menší děti sednout, nahradí jim tak vanu. V takovém případě se doporučuje hloubka vaničky alespoň 28 cm. Starší lidé by zase měli uvažovat nad koupí co nejnižší vaničky, z níž se jim bude snadno vystupovat a odpadne riziko zakopnutí. Samozřejmostí by měl být povrch s protiskluzovou ochranou, případně protiskluzovou podložkou.

Čtverec, obdélník nebo čtvrtkruh

V neposlední řadě vás by vás měl zajímat také tvar vaničky. Tady je potřeba zvážit prostorové možnosti koupelny. Obdélníkové vaničky se totiž hodí do větších koupelen a při sprchování dopřávají dostatek prostoru i pro 2 osoby. Čtvercové vaničky mají výhodu v tom, že šetří místo, ale zároveň poskytují dostatečný prostor pro pohodlné sprchování. Máte-li malou koupelnu, pak sáhněte po čtvrtkruhové vaničce. Díky zaoblenému tvaru šetří místo, ale zároveň dopřávají dostatek prostoru pro sprchování. A na trhu se můžete také setkat s různými asymetrickými tvary, které se umisťují do atypicky řešených koupelen. Podle tvaru vaničky je dále potřeba volit i sprchovou zástěnu. Rady pro její výběr najdete zde.

Rozměry

Tvar vaničky také souvisí i s její velikostí. U obdélníkových van se nejčastěji setkáte s rozměry 1 400 × 900 mm, 1 200 × 900 mm nebo 1 000 × 800 mm. Čtvercové vany se vyrábějí v rozměrech  800 × 800 mm, 900 × 900 mm nebo 1 000 × 1 000 mm. 

Zdroj: ceskestavby.cz, idnes.cz

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47