Zařiďte domov jako designér, stačí se držet pravidla 60-30-10

 Interier 
05. března 2022 20:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nebojte se kombinovat barvy Depositphotos
Bojíte se v interiéru použít zářivou barvu? Tak už nemusíte. Stačí se držet jednoduchého pravidla.

Zařizovat si nový byt nebo dům bývá zábava. Ale největší problém se objevuje ve chvíli, kdy máte správně kombinovat barvy. Je jich totiž takové množství, že z toho jde doslova až hlava kolem. A k tomu všemu nakombinovat nábytek a doplňky. Pokud to nechcete vzdát a držet se jen nudné bílé, máme pro vás jednoduchou radu, které se drží i designéři. 

Co je 60–30–10

Říkáte si, jak je možné, že designéři dokáží vždy pěkně všechno zkombinovat? Drží se totiž pravidla 60–30–10. Díky tomu dokážete zařídit každý interiér tak, aby jednotlivé prvky společně fungovaly. Nejvyšší číslo tvoří 60 tvoří procento, které zaujímá dominantní barva, ze 30 % by měla zaujímat sekundární barva a zbytek by měl tvořit odlišný barevný odstín.

Jak to poskládat

Jen pro představu. Dominantní barva by měla být taková, která je zcela neutrální a vytváří v bytě celkový barevný dojem. Vhodné je zvolit světlý odstín, například šedou, béžovou, bílou či jemnou pastelovou. Druhá barva by měla tu dominantní podpořit, ale zároveň být natolik odlišná, aby byl rozdíl patrný. Dovolit si můžete i sytější či tmavší odstín, ale vždy byste také měli přihlédnout k tomu, kolik světla je v místnosti. Zbývajících 10 % máte na různé barevné akcenty. Vyřádit se můžete zejména v doplňcích či nábytku. A nebojte se použít i svítivě zářivé barvy. Interiér díky tomu získá skutečně moderní šmrnc. 

Vhodné kombinace

Co se týká výběru jednotlivých barev, zde záleží čistě na vaší preferenci. Nejjednodušší metodou výběru je barevné schéma založené na takzvaném kole barev, což je užitečný pomocník pro  míchání odstínů barev. Zvolit můžete buď barvy, které leží vedle sebe, nebo ty, co jsou proti sobě. Nezapomeňte také myslet na to, že ne všechny barvy se hodí do každé místnosti, zvláště do ložnice. O tom, jaké barvy byste měli preferovat v této místnosti, se dočtete zde.

Přidejte i čtvrtou

Jestli se nebojíte trochu experimentovat a máte pro barvy cit, tak nemusíte tak důsledně dodržovat poměr barev, ale můžete si je přizpůsobit svému vkusu. A co víc. K vybrané trojici můžete přidat ještě čtvrtý odstín, který použijete ve stejném množství jako poslední barvu, tedy 10 % a 10 %. 

Zdroj: zeny.cz, stavebnictvi3000.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008