Nevyhazujete starý nábytek. Některé kousky mají stále cenu

 Interier 
05. července 2022 09:46 / Michael Veselý
  0
📷
5 fotografií v galerii
Stůl - pavouk, jeden z oblíbených kousků nábytku mezi sběrateli. Se svolením Michaela Veselého
Pokud se zbavujete starého harampádí, vždycky si předem ověřte, zda jsou to opravdu takové zbytečnosti, za jaké je považujete. Některé kousky vypadají jako stará rozkodrcaná křesla, přitom se jedná o drahé značkové starožitnosti.

Slyšeli jste už někdy rčení: Pro jednoho odpad, pro druhého poklad? A přesně to platí i o starém nábytku nebo dekoracích. Mnoho lidí například podědí nemovitost po příbuzných a v zápalu vyklizení vyhazuje nábytek. „To je hnusné, kdo by to chtěl,“ řeknou si při pohledu na staré skříně. Netuší však, jak moc se pletou.

Situací, kdy najdete opravdový skvost za několik desítek tisíc, je samozřejmě pramálo. Přesto bývají staré domy plné nábytku, který má stále hodnotu. Můžete jej prodat nebo nechat zrenovovat, na skládkách by ale jistě končit neměl.

Obecně platí, že větší zájem je o křesla, židle, konferenční a noční stolky nebo dekorační prvky. Hůře se prodávají velké skříně, stojací zrcadla nebo postele. Jedná se o těžký nábytek, který se špatně stehuje a zabírá mnoho místa, takže většina lidí jím dnes vybavuje své domácnosti jen zřídka.

Nábytek stále v hodnotě tisíců

Poměrně často někdo prohloupí u křesel halabala, která, byvše zrestaurovaná, mají hodnotu i přes 20 tisíc korun. Vyznačují se oblými podpěrkami na ruce a spadají do retro stylu. Stále se ale najdou tací, kteří je nabízí za odvoz a obvykle tak skočí v rukou překupníků, kteří si díky neznalým majitelům přijdou na slušné peníze. Jiní si uvědomují, že křeslo má hodnotu, ale neví přesně, jakou, a tak jej nabízejí za nízké částky. Stačí projet inzertní portály a narazíte na nabídky těchto kusů v dobrém stavu za 1500. Ty se ale na trhu dlouho neohřejí, protože za takovou cenu se křeslo prodá klidně i se zničeným čalouněním.

Podobně je na tom i halabala stolek zvaný pavouk. Přestože nedosahuje desetitisícových hodnot, 2 až 3 tisíce za něj určitě dostanete. Nebo si jej nechte zrestaurovat tak, aby se vám do interiéru hodil. Mnoho lidí stále dává přednost staré kvalitě, před novou dřevotřískou, za kterou zaplatíte spoustu peněz.

Oblíbené jsou i secesní psací stoly. Nenachází se v domácnostech tak často, ale pokud ano, bývají tmavé barvy, poznáte je podle masivních krátkých nožek a často jsou doplněny o vyřezané zdobení. Pocházejí z přelomu devatenáctého a dvacátého století a prodávají se od 4 tisíc nahoru, takže nechat je někomu za odvoz nebo poslat na skládku se opravdu nevyplatí.

Ze stejného období jsou i secesní židle, které se vyznačují kůží přibitou po okrajích opěradla i sedadla. Některé mohou mít na spodní části opěradla zdobení a výjimečně narazíte i na zdobení samotné kůže. Pokud je ale najdete poškozené v těchto oblastech, hodnotu bohužel ztrácí. V opačném případě se běžně prodávají na internetových bazarech kolem 1 500 korun. Ve specializovaných bazarech se někdy vyšplhají i na 8 tisíc korun.

Celkem častým nálezem v domácnostech bývá rozkládací stůl z období Art Deco. Vyráběly se na počátku dvacátého století a jejich cena se pohybuje od 5 tisíc korun, může ale dosáhnout i 15, pokud najdete správného kupce.

Z počátku 20. století také pochází mnoho skříní stylu art deco. Poznáte je podle nepravidelné žíhané barvy dřeva. Kliky jsou obvykle kulaté nebo ve tvaru válců a v módě byly podle všeho vitríny. Obvykle se sady nábytku skládaly ze šatní skříně a nějakého velikého kredence, klidně i dva metry na šířku, který zahrnoval vitrínu a mnohdy i bar. Pokud vlastníte podobné kousky nábytku, jeden můžete prodat v ceně kolem dvou tisíc. Najít nového majitele bývá jen o něco zdlouhavější, protože se jedná o velké kusy nábytku, které málo může hned odvézt.

Nejen nábytek má cenu

Kromě nábytku se často najdou v podobně vybavených domácnostech i staré perské koberce. O ty pravé je opravdu zájem a i za opotřebovaný, vypelichaný koberec dostanete bez potíží pár stovek. Pokud ho máte v zachovalém hezkém stavu, ceny se pohybují v řádu tisíců od 3 výše.

Mezi dekorace, které se zachovávají v rodinách po generace patří i nejrůznější druhy porcelánu a skla. Mezi ty hodnotné patří zejména pravý český cibulák a růžový porcelán. Za retro hrnky po dědečkovi toho moc nedostanete, ale jeden nový talíř ze sady cibuláku stojí v obchodě kolem 150 korun. Za celou sadu tak v závislosti na její velikosti můžete opět dostat i několik tisíc. Navíc se jedná o kvalitu, která se neztratí ani v moderní domácnosti. Pokud jde o růžový porcelán, ten se na bazarech běžně prodává mezi 100 až 150 korunami za hrnečky a 200 až 250 korunami v případě většího vybavení, jakým jsou například mísy. Dřív se hodně sbíral, a tak není výjimkou, že najdete ve vitríně po babičce třeba i 20 kusů. Pozor ale na miniatury, ty téměř žádnou hodnou nemají, prodávají se takříkajíc za babku.

Než vyhodíte, co vám doma překáží, nejdřív se ujistěte, že nemá zrovna tenhle kousek hodnotu. Obecně totiž platí, že prodat se dá až na výjimky všechno. Záleží pouze na ceně, ale vždycky se najde člověk, kterému se zrovna daný kousek k něčemu hodí. Pokud tedy likvidujete staré vybavení domácnosti, nejprve se po nemovitosti projděte a spočítejte si, kolik byste za ně tak mohli dostat, než zaplatíte někomu, kdo vše odveze na skládku. Kde je jeden zajímavý kousek, tam totiž obvykle bývá i druhý a třetí.

Jestli nevíte, jak určit hodnotu nábytku nebo jiných cenností, zkuste kontaktovat některý z bazarů se starožitnostmi v okolí. Pod označením antik jich najdete mnoho, obvykle budou vědět, zda máte nějakou šanci na prodej, a pokud se bude jednat o cenné kusy, možná vám rovnou nabídnou výkup.

Autorský článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod