Těhotenský kalendář

 Komerční sdělení 
20. července 2024 18:41 / redakce
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pro výpočet termínu porodu je rozhodující datum poslední menstruace před potvrzením těhotenství Pepco
Těhotenství je náročné období plné každodenních pochůzek a pravidelných návštěv lékaře. Abyste si mohla snáze naplánovat jednotlivé pochůzky, prohlídky a nákupy pro miminko, podívejte se na těhotenský kalendář. Najdete zde nejdůležitější informace o změnách, ke kterým dochází v jednotlivých trimestrech

Nejdůležitější data v těhotenském kalendáři

Pro výpočet termínu porodu je rozhodující datum poslední menstruace před potvrzením těhotenství. Od tohoto data se počítá délka těhotenství, která je obvykle 280 dní. Je třeba mít na paměti, že odhadované datum porodu je pouze orientační a skutečný porod může nastat dříve nebo se opozdit.

Těhotenský kalendář

I. trimestr těhotenství

Jedná se o první tři měsíce těhotenství, které se počítají od prvního dne poslední menstruace. K uhnízdění plodu proto dochází až kolem čtvrtého týdne. První týdny těhotenství obvykle nejsou doprovázeny žádnými příznaky. Implantace embrya může způsobit mírné krvácení. V dalších týdnech prvního trimestru, kdy se zárodek vyvíjí, se objevují první příznaky těhotenství:

  • citlivost prsou,
  • absence menstruace,
  • nevolnost a zvracení,
  • častější nutkání močení,
  • únava a výkyvy nálad.

Při zjištění možného těhotenství je nutné se objednat k lékaři, který provede důkladné vyšetření, aby těhotenství potvrdil. Příležitostně také nařídí řadu dalších testů z krve a moči za účelem posouzení celkového zdravotního stavu nastávající maminky.

V tomto raném stádiu těhotenství není nutné pořizovat dětskou výbavičku. Zatím neznáme pohlaví dítěte, takže by bylo obtížné rozhodnout se pro určité dětské oblečení nebo hračky. Nákup je lepší odložit na další týdny. Na konci prvního trimestru těhotenství je plod velký jen několik centimetrů a váží asi 20 gramů. V této fázi se doporučuje prenatální vyšetření.

Pokud nechcete utrácet závratné částky za oblečení, dětské potřeby a hračkynavštivte kamennou prodejnu Pepco. Najdete zde obrovskou nabídku kojeneckého oblečení, přikrývek, zavinovaček, dudlíků, lahviček kojeneckých lahví, prsních vložek, sad na uschování mateřského mléka, chrastítek a mnoha dalších předmětů, které se vám budou hodit při péči o nového rodinného příslušníka.

 

Infografika společnosti Pepco o velikosti dítěte v jednotlivých měsících těhotenství

 

II. trimestr těhotenství

Zahrnuje další tři měsíce těhotenství, během nichž dochází k postupným změnám v těle budoucí matky i dítěte. V této fázi těhotenství se u mnoha žen objevují otoky, avšak na druhou stranu nevolnost postupně ustupuje. Rostoucí dítě se stále více pohybuje a začíná reagovat na různé podněty vnějšího světa. V pátém měsíci těhotenství je již možné určit pohlaví plodu. Na konci druhého trimestru už může plod vážit méně téměř jeden kilogram a měřit více než 35 centimetrů. Ve druhém trimestru těhotenství jsou nutná další celková a ultrazvuková vyšetření.

V posledních týdnech druhého trimestru nastává ten správný čas, kdy je vhodné začít pořizovat výbavičku pro miminko a také připravovat pokoj pro něj. Do stanoveného termínu porodu zbývá ještě dost času na drobné úpravy, objednání nábytku a doplnění všech potřebných dětských pomůcek. Přestože lze podobné věci snadno pořídit i těsně před porodem, není dobré všechno odkládat na poslední chvíli. V závěru těhotenství se totiž maminka už může cítit hůře, a to poklidnému nakupování příliš neprospívá. Začít pořizovat výbavičku pro miminko dříve je dobré také z toho důvodu, abyste mohli výdaje rozložit do delšího časového období – a pokud se navíc rozhodnete nakupovat v prodejnách Pepco, kde jsou ceny velmi atraktivní, vaše peněženka to tolik nepocítí.

III. trimestr těhotenství

Tedy poslední tři měsíce těhotenství. U mnoha žen se v této fázi objevují nové potíže související s rostoucím, větším a těžším plodem:

  • pálení žáhy,
  • dušnost,
  • otoky kotníků,
  • potíže se spánkem,
  • potřeba častého močení.

V osmém měsíci těhotenství jsou prováděny další testy z moči a krve – včetně zjištění nebo vyloučení nebezpečných infekčních onemocnění. V devátém měsíci dosáhne váha dítěte přibližně 3–4 kilogramů a tělo ženy se začne připravovat na porod. Blížící se termín porodu mohou naznačovat příznaky jako: častí poslíčci, intenzivní vaginální výtok, nepříjemné pocity v podbřišku.

 

Usměvavá těhotná žena s manželem a dcerou sedí na koberci v obývacím pokoji

 

Nyní máte poslední možnost nakoupit všechny chybějící věci, které budete potřebovat k péči o novorozence v nemocnici a doma. V prodejnách Pepco nabízíme budoucím maminkám jedinečný sortiment kojeneckého oblečení a doplňků. Najdete zde vše, co pro své miminko potřebujete – od měkkého a bezpečného oblečení až po funkční doplňky usnadňující každodenní péči. Naše výrobky pečlivě vybíráme tak, aby zajistily pohodlí a bezpečnost vašeho dítěte a zároveň vám umožnily zachovat styl a eleganci. Navštivte nás a zjistěte, jak snadná a příjemná může být příprava na tento výjimečný okamžik.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty