Užitečné tipy odborníků z Fajn spánek: Jak vybrat matraci?

 Komerční sdělení 
11. června 2024 22:22 / redakce
  1
📷
2 fotografie v galerii
Při výběru matrace je samozřejmě důležitá její velikost – tedy délka a šířka fajnspanek.cz
Chcete si dopřát spánek, který vás naplní energií a podpoří vaše zdraví? Základ je vybrat správnou matraci. Odborníci z firmy Fajn spánek vám prozradí, jaké parametry jsou nejdůležitější a na co si dát při výběru matrace pozor.

Nejdůležitější parametry při výběru matrace

Při výběru matrace je samozřejmě důležitá její velikost – tedy délka a šířka. Každý dobrý výrobce však své matrace nabízí jak v klasické velikosti 90x200 cm, respektive 180x200 cm, tak užší, širší nebo prodloužené varianty, případně vyrobí i matraci na míru. Na co dalšího se tedy zaměřit?

  • Výška matrace
  • Materiál matrace
  • Tuhost matrace

Pro správnou oporu páteře a pohodlí při spánku by měla být matrace vysoká minimálně 15 cm a alespoň o 20 cm delší, než vy. Vyšší matrace je pak zpravidla pohodlnější a umožňuje snazší vstávání.

Jaký je nejlepší materiál matrace?

Zvažujete, zda je lepší pružinová nebo pěnová matrace? Pružinová matrace, jak název napovídá, lépe pruží. Pěnová matrace však poskytuje lepší oporu těla a díky široké nabídce druhů, tuhostí, materiálů a prořezů lze dosáhnout různých vlastností, ze kterých si vybere každý. 

Ty nejlepší zdravotní matrace se pak skládají z několika vrstev různých materiálů, které společně zajistí optimální vlastnosti.

  • Polyuretanová pěna PUR je vhodná zejména na matraci pro občasné přespávání, případně jako doplňující vrstva, jelikož samotná neposkytuje tak kvalitní oporu páteře
  • Vylepšená hybridní pěna ENDURE™ poskytuje výbornou prodyšnost a odvod tepla, a navíc umí vyrovnávat tlak po celé ploše, takže poskytuje dobrou oporu páteře
  • Prodyšná studená pěna HR má výborné termoregulační vlastnosti, poskytuje optimální oporu páteře a má dlouhou životnost
  • Paměťová pěna VISCO má výbornou tvárnost, ale zároveň poskytuje zdravou oporu těla – proto je oblíbená jako vrchní vrstva pro maximální uvolnění těla
  • Termoregulační paměťová pěna SERENA® nepřenáší otřesy, proto je oblíbená zejména na partnerské matrace
  • Extra odolná pěna XDURA® nadchne i nejnáročnější zákazníky, jelikož poskytuje optimální prodyšnost, elasticitu, oporu páteře a životnost

Jak vybrat tuhost matrace

Tuhost matrace je vůbec nejdůležitější faktor, který byste neměli podceňovat. Při jejím výběru hraje roli vaše váha, věk, typ postavy, kondice, poloha při spánku, ale také preference. Tuhost se uvádí na škále H1 (velmi měkká) až H5 (velmi tvrdá) a každému vyhovuje něco trochu jiného.

Při výběru tuhosti máte čtyři možnosti:

  • Řídit se tím, co máte odzkoušené
  • Zvolit zlatou střední cestu – středně tuhou až tuhou matraci (H3/H4)
  • Navštívit specializovaný obchod, matrace vyzkoušet a nechat si poradit od odborníků
  • Vyzkoušet revoluční vícetuhostní matraci s možností výběru až 24 různých tuhostí

Jak funguje vícetuhostní matrace

Zjistit, jaká tuhost matrace vám nejvíce vyhovuje, může být běh na dlouhou trať. Preference se navíc často mění s věkem, životním stylem, ale i ročním obdobím. Proto vznikla revoluční matrace, u které je možné během pár minut snadno upravit tuhost.

Vícetuhostní matrace se skládají ze tří až čtyř vrstev, které k sobě nejsou přilepené, ale zapadají jako lego. Každá vrstva je vyrobená z jiného materiálu, v jiné tuhosti, a jejich přeskládáním lze dosáhnout až 24 různých tuhostí, ze kterých si vybere každý.

Cena kvalitní matrace

Do ceny matrace se odráží použité materiály, náročnost výroby a pokročilé technologie, které zlepšují její prodyšnost, oporu těla, životnost, nosnost a pohodlí. Přestože je cena samozřejmě důležitým faktorem, je třeba si uvědomit, že matrace za 2000 Kč se svými vlastnostmi těžko vyrovná dražším modelům.

Nákup kvalitní matrace je však investice, která se vyplatí. Při správné péči bude matrace bez problému sloužit 10 let, v některých případech dokonce i 15. Nezapomeňte matraci doplnit o vhodný rošt, pravidelně ji větrejte, vysávejte a perte potah. Investujete tak do dlouhých let zdravého spánku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Umělé řasy jsou dávno out. Podpořte své vlastní řasy k růstu pomocí ricinového oleje a vitamín E

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít