Bidet není jenom pro bohaté. Věděli jste, že má také prospěšné účinky?

 Komerční sdělení 
14. prosince 2023 09:07 / redakce
  0
📷
3 fotografie v galerii
Používání bidetu po každé návštěvě toalety s sebou nese mnoho benefitů villeroy-boch.com
Mnoho lidí má bidet spojený s honosnými koupelnami ve velkých domech a s vysokou pořizovací cenou. Opak je však pravdou. Základní bidet totiž nestojí více než obyčejný záchod a například bidetová sprška se vleze klidně do panelákové koupelny. Navíc s sebou používání bidetu přináší celou řadu benefitů! Pojďte se tedy podívat na to, jaké jsou při pořízení možnosti a jak vybrat ten správný bidet přímo pro vás a vaši koupelnu.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Co je to bidet a proč je dobré ho používat

Bidet je zařízení, které slouží k hygienickému očištění intimních partií po použití toalety. Typicky se jedná o nízké umyvadlo podobné toaletě, které disponuje kohoutkem s vodou namířeným pod určitým úhlem mírně vzhůru. 

Používání bidetu po každé návštěvě toalety s sebou nese mnoho benefitů. Tím hlavním je bezesporu zvýšená hygiena v oblasti intimních partií. Díky tomu tak můžete předcházet infekcím močových cest, hodí se ale i v případě poporodních zranění, onemocnění hemoroidy a z podobných zdravotních důvodů.

Bidet ocení také rodiče malých dětí, které v případě výměny plenky nebo při nehodě snadno omyjete bez nutnosti dítě sprchovat ve sprše. Některé bidety disponují také takzvanou dámskou sprškou, která pomáhá zlepšit hygienu v období menstruace.

Výhody bidetu

Z výše uvedeného je tedy patrné, že pořízení bidetu s sebou nese celou řadu výhod. Které to jsou?

  • Lepší hygiena - bidet umožňuje důkladné očištění intimních partií vodou, což může být účinnější než používání pouze toaletního papíru. Navíc se jedná o “bezdotykový proces”, to znamená, že ruce nepřicházejí zprostředkovaně do styku s fekáliemi a případnými patogeny.
  • Prevence zdravotních obtíží - ať už se jedná o uroinfekty, podráždění kůže nebo další potíže, používání spršky po toaletě je pomáhá minimalizovat. Většina toaletních papírů se navíc bělí nebo parfémují, což opět zvyšuje riziko ekzému a kožních problémů.
  • Ekologické hledisko - při výrobě toaletního papíru (i toho recyklovaného) se spotřebuje neuvěřitelné množství vody i dřeva. Mytí po toaletě je podstatně ekologičtější. Mnoho odpůrců namítá, že se voda tak či tak spotřebovává, nicméně používáním bidetu jí vyplýtváte mnohem méně, než kolik je jí potřeba k výrobě jedné role papíru.
  • Pohodlí a komfort - mnoho lidí považuje používání bidetu za pohodlnější a osvěžující alternativu k suchému utírání papírem.

Druhy bidetů

Mechanický bidet

Mechanický bidet je základním modelem, který nevyžaduje elektrický zdroj. Jedná se o jednoduché zařízení, které se připojuje ke vodovodnímu systému a umožňuje ruční ovládání průtoku vody. Tento typ je běžný ve mnoha domácnostech a poskytuje základní, ale efektivní čištění.

Závěsný bidet

Závěsný bidet je pevně instalován na stěně a často se používá jako samostatné zařízení oddělené od toalety. Má ergonomický design, který poskytuje pohodlné a účinné čištění. Tento typ je oblíbený pro svou funkčnost a estetiku v koupelně.

 

 

Volně stojící bidet

Volně stojící bidet je samostatné zařízení, ukotvené v podlaze podobně jako samostatně stojící WC. Má podobu nízkého umyvadla a často se umísťuje právě vedle toalety. Tento typ bidetu nabízí flexibilitu umístění a snadnou instalaci.

Elektronický bidet

Elektronický bidet přináší další funkce a pohodlí díky elektronickému ovládání. Má různé možnosti nastavení, včetně teploty vody, intenzity vodního paprsku a funkcí jako ohřev sedátka či sušení teplým vzduchem. Tyto pokročilé funkce přinášejí maximální komfort a personalizaci uživatelského zážitku.

Bidetová sprška

Bidetová sprška, známá také jako ruční bidet, je jednoduché zařízení podobné sprše, které je umístěno vedle toalety. Uživatelé mohou sprchovat intimní partie pomocí vodní trysky, která je obvykle připevněna k hadici se studenou nebo teplou vodou.

Jak vybrat bidet

Bidet je moderní zařízení, které přináší pohodlí a hygienu do každodenního života. Při výběru správného bidetu je důležité zvážit několik klíčových faktorů, které zahrnují typ, prostorové možnosti, druhy sprchových ramen, způsob ohřevu vody a doplňkové funkce.

Typ

Nejprve je nutné zvážit typ bidetu, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Dle svých preferencí zvolte některý z výše uvedených typů, které se v mnoha případech překrývají. Například samostatně stojící bidet může být mechanický i elektronický. 

Kromě toho existují také bidetová sedátka - jedná se o WC sedátko s vlastnostmi bidetu, které se připevní přímo na mísu toalety. 

Prostorové možnosti

Při výběru bidetu je také důležité zohlednit dostupný prostor ve vaší koupelně. Zvažte rozměry a umístění bidetu tak, aby se ideálně vešel do prostoru a byl pohodlně použitelný.

Disponujete-li malou koupelnou, vybírejte spíše bidetovou spršku nebo prkýnko, samostatně stojící čí závěsná bidetová mísa se do stísněných prostor příliš nehodí.

Druh sprchových ramen

Některé bidety mají více druhů sprchových ramen, případně několik režimů a funkcí, které vždy slouží k trochu jinému účelu.

  • Hlavní sprcha - najdeme ji u každého bidetu. Jedná se o sprchu, která slouží k omytí pozadí po toaletě.
  • Dámská sprcha - intenzita i směr proudu jsou trochu odlišné než u hlavní sprchy. Využijí ji ženy v průběhu menstruace.
  • Dětská sprška - je skvělou volbou do domácností s miminky a malými dětmi.

Způsob ohřevu vody

Ohřev vody je klíčovým faktorem pro pohodlné používání bidetu. Existují modely s možností připojení k teplé vodě z vodovodního systému nebo s vestavěným ohřevem, který umožňuje nastavení teploty vody podle preference uživatele.

Doplňkové funkce

Moderní bidet to není jen mísa a proud vody. Nabídnout může další zajímavé funkce, které zvýší komfort při užívání, například:

  • vyhřívání sedátka
  • sušení teplým vzduchem
  • noční osvětlení
  • odsávání pachů
  • osobní nastavení 
  • automatické čištění

Ať už jste o bidetech slyšeli jakékoliv fámy a mýty, vězte, že nejsou pravdivé. Některé typy se pohodlně vejdou i do malých koupelen, většina bidetů nestojí majlant a jejich používání je pohodlné a hygienické.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít