Komoda s úložným prostorem se hodí do ložnice, chodby i kuchyně. Jaký materiál zvolit?

 Interier 
28. listopadu 2018 12:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Komodu můžete mít v retrostylu Depositphotos
Čím větší vymoženosti dnešní svět nabízí, tím více se zvyšují nároky na úložné prostory. Zatímco dříve stačilo jedno nádobí, několik ručníků, bot nebo vysavač, v současnosti má každý všeho přehršel. Se vším vám může pomoct komoda, kterou můžete dát do ložnice, pokoje, ale také chodby, kuchyně nebo koupelny. Ukryjete do ní vše, co zrovna nepotřebujete!

Komody jsou multifunkční vybavení domácností různých barev od černé přes šedou po bílou, ale najdete i pastelové barvy nebo kombinace barev i s povrchovou úpravou v matném nebo lesklém provedení. Díky velkému množství materiálů, stylů a velikostí si můžete vybírat z pestré škály, navíc zaručeně seženete velkou komodu do obývacího pokoje, malou komodu pod umyvadlo v koupelně, ale i střední komodu jako botník na chodbu.

Vánoční talíře

Uplatnění ale najdou i v kuchyni, kam si můžete naskládat méně využívané nádobí, jako jsou například vánoční talíře, ale také třeba sklenice na šampaňské nebo starodávný set po babičce, který vytahujete jen při velkých příležitostech. Hodí se ale i na ubrusy nebo utěrky. V koupelně ji zase využite pro ručníky nebo prášek na praní s aviváží. V dětském pokoji do ní lehce schováte hračky.

Než se však vrhnete na nákup komod, zvaže několik věcí. Různé materiály mají odlišné vlastnosti. Za prvé jinak vypadají, za další se ale také jinak udržují, jsou různě odolné a také se liší cenou. K základním materiálům patří masivní dřevo a lamino, další mohou být dřevotříska s povrchovou úpravou, ale i ratan nebo dýha.

Masiv je klasika

Masiv obvykle volí lidé, kteří mají rádi dřevo a přírodní materiály. Koupit lze komody z měkčích typů dřev jako smrk nebo borovice, ale i z odolnějšího masivu jako buk nebo dub. U dřeva může po letech nastat změna barvy a také je náročnějšší na údržbu. Při správné péči ale dobře poslouží.

Lamino je levnější a oblíbenou variantou. Díky mnoha barvám a dekorovým variantám se řadí na přední místa. Nejčastěji se setkáte s LTD, tedy deskou z dřevotřísky potaženou laminem, nebo MFD deskou, což je deska hlavně ze smrkových dřevěných vláken.

Javor i olše

Dekor vybíráte z javoru, dubu, břízy, borovice, jasanu, olše, třešně nebo mahagonu. Dekor si zvolte především podle stylu místnosti, do které komodu dáte. Můžete koupit komodu v klasice, venkovském stylu, skandinávském, moderním, ale i restrostylu až po něco nevšedního. Pokud jste odvážnější, můžete si vybrat i něco extravagantního, co se stylem místností ladit nebude vůbec.

Důležité je myslet i na otevírání, které může být klasické, posuvné, skládací, roletové a podobně a také na pojezdy a rozměry. Pojezdy zásuvek jsou nejlepší kovové kuličkové, které zajistí bezproblémový chod. Praktické jsou pak zásuvky s tichým dojezdem nebo plnovýsuvem. Podstatná je také výška a šířka jak komody, tak zásuvek. Musí se vám vlézt tam, kde je chcete, ale také se do nich musí vlézt to, co potřebujete. 

Trendy v bydelní

Pokud jste už unavení ze stále se opakujících trendů, které vidíte všude kolem sebe, je na čase vyzkoušet něco nového. Inspirujte se změnami, které můžete snadno provést i ve vašem domově.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve