Nemusíte kupovat hnojivo. Založte si kompost, se kterým si zahradu pohnojíte

 Exterier 
15. dubna 2020 09:06 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Založení kompostu bude dřina  Depositphotos
Založit si kompost vám dá možná trochu zabrat, ale stojí to za to. Neměl by chybět v žádné zahradě. Nebude muset kupovat hnojivo, kompost vám ho bohatě vynahradí. Co byste měli o zakládání kompostu vědět?

Kompost je užitečný. Pohltí přírodní odpad, ze kterého vytvoří kvalitní hnojivo. Například posekanou trávu, kůru, suché listí či zbytky z ovoce. Umístěte ho do polostínu, kam občas zafouká vítr. Nově vytvořený kompost zraje zhruba rok.

Jak kompost sestavit?

Nejprve na zahradě najděte pro kompost vhodné místo. Potřebuje mít dostatek prostoru. Rozhodně nesmí na slunné stanoviště, ale umístěte ho spíše do polostínu. Mezi kompost a půdu nevkládejte velkou bariéru. Například prkna či beton. Jde o jednu z nejčastějších chyb začínajících zahrádkářů.

Půdu zryjte a odstraňte z ní drny. Na zrytou půdu naskládejte hrubší větve, díky kterým bude mít i spodní vrstva kompostu přísun vzduchu. Ten je pro rozklad přírodního materiálu velmi důležitý. Ze spod se do něj dostanou bakterie a žížaly, které zrání kompostu urychlí. Zpočátku byste měli kompost pravidelně přehazovat, aby se dobře smíchal a trochu provzdušnil.

Co všechno dát do kompostu?

Hlavní složkou kompostu by měla být tráva, která obsahuje dusík. Měli byste ji však prokládat i jinými přírodními materiály, jinak by vám mohla zplesnivět. Do kompostu patří suroviny, které jsou bohatým zdrojem uhlíku. Například sláma a listí.

Dále do kompostu přimíchejte zvířecí trus, podrcené větve, mech či hnůj. Hodí se do něj i organický odpad z kuchyně. Například čajové sáčky, kávová sedlina či slupky z ovoce a zeleniny.

Myslete na kopřivy

Doporučujeme vám, abyste si kvůli kompostu začali pěstovat kopřivy. Významně mu totiž prospějí. Kromě dusíku obsahují i minerální látky a stopové prvky. Ideálně z nich můžete vytvořit tekuté hnojivo, kterým kompost polijete. Můžete do něj však přidat i natrhané kopřivy.

Co do kompostu nepatří?

Do kompostu nedávejte žádné plastové odpadky. Ty patří pouze do popelnice. Vyhněte se i opracovanému dřevu, které může být nalakované či nabarvené. Vyvarujte se také popelu z uhlí. Kompostu nesvědčí ani plevel, který v něm může přežít.

Pokud váš kompost nebude kvalitní, poznáte podle nepříjemného zápachu. Dále čtěte: Okrasné traviny jsou klenotem zahrad. Díky nim vytvoříte kouzelná zákoutí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47