Chraňte skalničky před mrazem a sněhem. Poradíme, jak na to

 Exterier 
06. prosince 2019 08:48 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skalničkám naše zimní klimatické podmínky příliš nesvědčí Pinterest
Pokud máte na zahradě skalku, je nejvyšší čas ji ochránit před mrazem a sněhem. Jinak by se vám mohlo na jaře stát, že vám z ní zbude jenom hromádka kamení.

Na skalku se dávají suchomilné rostliny a skalničky, které jsou sice zvyklé na vysokohorské podnebí, ale to naše jim zrovna moc nesvědčí. Pro mnohé tak může být sněhová pokrývka doslova zhoubou. Proto je potřeba rostliny chránit proti nepřízni počasí. Není to nic těžkého.

Pryč s listím

Zatímco u jiných rostlin je listová pokrývka vyloženě prospěšná, pro rostliny na skalkách to může být opravdu devastující. Pod listím totiž ubývá vzduchu, stoupá tam teplota i vlhkost vzduchu. To vše jsou ideální podmínky pro rozvoj houbových chorob a škůdců. A jakmile začne listí uhnívat a tlít, je se skalničkami doslova amen. Proto je důležité vrstvu listí ze skalky odstraňovat a sbírat. To samé platí pro štěrkové záhony se suchomilnými trvalkami a bylinkami.

Ochrana před sněhem 

Některé druhy, jako jsou například lewisie, kaktusy, hořce a jiné, potřebují chránit před sněhovou pokrývkou. Zhotovte jim stříšku ze skla nebo pevné fólie, kterou položíte na kameny či kolíčky, aby rostliny přezimovaly v suchu, ale přitom měly stále přístup vzduchu. Kromě toho obložte kořenový krček skalniček drobnými oblázky. Díky tomu vytvoříte drenáž, která zamezí jejich podehnívání. Hrozí-li holomrazy, lze jako ochranu použít větvičky smrku šikmo zapíchané nebo položené v jedné vrstvě. Před mrazy je potřeba ochránit i stromy. Jak na to jsme psali zde.

Polystyren jako kryt

Jiné druhy, jako například okrasné traviny, některé rozchodníky, dryádky a další, potřebují ochranu před vlhkem i sněhem. Pro ně můžete vytvořit kryty z polystyrenových bedýnek, které jsou ideální ochranou proti vlhkosti, případně vodě z tajícího sněhu. Rozhodně rostliny nezakrývejte igelitem, který by je mohl zadusit. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod