O dřevěnou terasu se musíte před zimou postarat. Bez údržby ji můžete nevratně zničit

 Exterier 
15. října 2019 10:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Udržovaná dřevěná terasa vypadá krásně Internet
Dřevěná terasa vypadá skvěle a navíc se může pyšnit dlouhou životností. Aby vám sloužila co nejdéle a zachovala si svůj přirozený vzhled, je nutné o ni náležitě pečovat. V opačném případě jsou peníze za dřevěnou terasu jen zbytečně vyhozenou investicí. Bez údržby totiž terasu rychle zničíte.

Dřevo je na rozdíl od dlažby nebo betonu citlivější na působení počasí a okolních podmínek. Pokud zapomínáte svoji dřevěnou terasu pravidelně čistit, brzy si všimnete barevných změn, které na ní nastanou. Později se mohou přidávat plísně a zelený povlak mechu, a pak už může být na veškerou údržbu pozdě. Proto odborníci doporučují čištění a péči o terasu nepodceňovat. 

Před zimou a po zimě

Ideální je dřevěnou terasu čistit dvakrát ročně, a to před zimou a pak po ní. Na podzim terasu zbavte provozního nepořádku nastřádaného za celé léto: skvrn od grilování, spadaného listí a jehličí, nánosů pylu a prachu, spousty kamínků a jiných nečistot. Na jaře proces zopakujte. Připravíte tak terasu na nastávající sezonu, kdy získá reprezentativní vzhled.

Drhněte po směru vláken

Úklid dřevěné podlahy začněte tak, že plochu zameťte - zbavíte se tak velkých nečistot, jako jsou listy, jehličí, kamínky a písek. Jakmile bude povrch terasy bez nánosů hrubých nečistot, lehce ho navlhčete vodou. 

Připravte si čisticí prostředek, který vyhovuje vašemu typu dřeva, a postupujte podle pokynů výrobce. Tento prostředek naneste na dřevěnou terasu a pomocí kartáče ji vydrhněte ve směru vláken. 

Jakmile máte terasu vydrbanou, opláchněte ji vodou. Smyjete tak zbytky saponátu a nečistot. Použijte při tom vodu z hadice nebo vysokotlaký čistič. S ním ale zacházejte opatrně, ať terasu nepoškodíte. O tom, že vysokotlaký čistič lze použít i na očistu fasády, jsme psali zde.

Následuje vysušení. To závisí na počasí a vlhkosti vzduchu. Může trvat i několik dní. Po vysušení ošetřete dřevo olejem. Olej zvyšuje životnost vaší dřevěné terasy, prodlužuje přirozený vzhled dřeva a zabraňuje jeho šednutí.

Jak ze dřeva odstranit mastné fleky

Pokud vám po grilování zůstaly na dřevěné terase různé mastné fleky, buďte připraveni na to, že jejich odstranění není úplně jednoduché. Nejlepší je, když se do jejich čištění pustíte co nejdříve poté, co skvrny vzniknou. Mastnotu se můžete pokusit ze dřeva odstranit například pomocí jedlé sody nebo pilin, savého papíru a žehličky nebo přípravku na mytí nádobí.

K vyčištění fleků se dají použít také speciální čističe skvrn na podlahy, které zakoupíte v drogerii. V tom případě se vždy řiďte návodem, který je součástí balení, nebo je uveden přímo na obalu produktu.

Nezapomeňte na prevenci

Důkladné pravidelné čištění terasy je velmi důležité, ale je vhodné přijmout také několik preventivních kroků, díky kterým bude vaše dřevěná chlouba stále v perfektní kondici: 

  • Zamezte nánosu hrubých nečistot a kamínků, případně je hned zameťte. Chráníte tak terasu před mechanickým poškozením a nevzhlednými rýhami.
  • Veškerý nábytek si podlepte filcem, a pokud na terase grilujete, pořiďte si podložku pod gril, která zachytí co největší množství mastných skvrn, které se nedostávají z dřevěné podlahy úplně lehce. 
  • Pod předměty stojící na terase, jako jsou stojany na slunečník nebo různé květináče, se dostává vlhkost. Občas tyto předměty přestěhujte a dejte tak dřevu šanci vyschnout. Předejdete tak tmavým skvrnám na dřevě.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47