Trápí vás letní vedra? Poradíme, jak vybarat vhodný bazén do vaší zahrady

 Exterier 
02. srpna 2019 09:29 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Bazén s atypickým tvarem není praktický  Depositphotos
V létě jsou občas nesnesitelná vedra, proto jistě uvítáte, když se budete moci svlažit. Bazén je pro letní osvěžení skvělou volbou. Pokud uvažujete o tom, že si ho skutečně pořídíte, měli byste si rozmyslet, jaký si vyberete. Poradíme vám, na co byste si při jeho výběru měli dát pozor.

Pořízení nového bazénu není jednoduchá ani levná záležitost. Měli byste se zaměřit na několik různých parametrů, abyste si vybrali bazén, se kterým budete absolutně spokojeni.

Velikost

Velikost bazénu si zvolíte podle toho, kolik máte na zahradě prostoru. Pokud si v něm chcete pohodově zaplavat, měl by být hluboký zhruba jeden a půl metru a široký minimálně dva metry. Na osvěžení vám bude stačit bazén dlouhý čtyři metry, pokud si chcete zaplavat, zvolte délku šest metrů.

Zapuštění bazénu do terénu

Existují tři různé varianty pro zapuštění bazénu do terénu. Bude záležet jen na vašich nárocích. Většina lidí dnes preferuje celý bazén zapuštěný v zemi, ale jde o nejdražší variantu.

Zapuštěný bazén

Celý zapuštěný bazén v zemi vypadá nejlépe. Esteticky nijak nenarušuje prostor v zahradě. Výhodný je i z praktického hlediska. Můžete ho poměrně snadno zastřešit. Jde však o finančně náročnou variantu. Pokud na ni máte finance, určitě se vyplatí.

Polozapuštěný bazén

Polozapuštěný bazén se nachází v zemi pouze částečně. Jde o kompromis mezi nadzemním a zapuštěným bazénem. Pokud na zahradě máte nerovný terén, který se svažuje, bude pro to pro vás vhodná varianta.

Nadzemní bazén

Nadzemní bazén je nejméně oblíbený, protože vypadá na zahradě mohutně a neesteticky. Výhoda je v tom, že nemusíte dělat žádné náročné úpravy terénu a bude vás to stát nejméně peněz.

Materiál bazénu

Na výběru materiálu záleží. Čím lepší si vyberete, tím déle vám bazén vydrží, což se ale zákonitě zase projeví na jeho ceně.

Laminátový bazén

Laminátový bazén nemá nikde žádné spáry a sváry. Díky tomu vám může vydržet třeba třicet a více let. Můžete si ho nechat zabudovat do země. Poslouží vám dobře, aniž byste ho museli nechávat často opravovat. Cena je vyšší než u plastového bazénu.

Plastový bazén

Plastový bazén je ze všech nejlevnější. Vydrží vám zhruba osm let, protože se spojuje z několika kusů a postupem času se vám v něm vytvoří díry, které budete muset neustále opravovat.

Nerezový bazén

Nerezové bazény se prodávají za vysoké ceny, protože jejich životnost je téměř neomezená. Vydrží vám několik desetiletí bez větších a nákladných oprav. Z nerezu se budují veřejná koupaliště.

Keramický bazén

Jde o laminátový bazén s keramickou vrstvou. Keramika je moc křehká na to, aby z ní byl vyrobený celý bazén.  

Betonový bazén

Betonové bazény jsou na ústupu, protože jejich výroba je značně pracná a finančně nákladná. Povrch betonového bazénu se snadno poruší a obtížně opravuje.

Tvar bazénu

Tvar bazénu je další důležité kritérium. Některý tvar bazénu vám může na zahradě ušetřit místo, a ještě si v něm dobře zaplavete.

Kulatý bazén

Kulatý tvar je nepraktický. Nedá se v něm plavat. Slouží spíše pro dětské hrátky a ochlazení v letních vedrech.

Oválný bazén

V oválném bazénu máte možnost si zaplavat. Pokud ho budete chtít zastřešit, musíte to provést i tam, kde jsou nevyužité rohy.

Hranatý bazén

Obdélníkový tvar využívá maximálně prostor na zahradě. Dobře si v něm zaplavete a vypadá velmi dobře. Budete s ním spokojeni. Chystáte se na dovolenou? Poradíme vám, co všechno byste měli zabezpečit v bazénu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47