Trápí vás v jezírku řasy? Nasaďte si žáby

 Exterier 
11. června 2019 10:22 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Udržet jezírko čisté bývá zvláště v létě dost obtížné Depositphotos
Žáby možná nejsou zrovna oblíbenými živočichy, nicméně ten, kdo má zahradní jezírko, by je určitě neměl ze svého pozemku vyhánět. Na oplátku mu totiž pomohou vyčistit vodu.

Žáby potřebují ke svému životu, a zvláště k rozmnožování, stojatou vodu. Ideálně takovou, která je klidná, kde není příliš hustá rybí osádka. Právě takového typu vody bývá v posledních letech poměrně velký nedostatek. Jezírka bez ryb jsou proto idální útočiště pro žáby. Nicméně z tohoto podnájemníka můžete mít i vy velký užitek. 

Zbaví vás řas i hmyzu

Každý, kdo má zahradní jezírko, se čas od času potýká s řasami. Jenomže právy ty milují malí žabí pulci. Díky nim můžete mít vodu zase čistou. Proto pokud uvidíte na hladině žabí vajíčka, rozhodně se jich nezbavujte. Dospělé žáby zase zkonzumují spoustu obtížných bezobratlých – hmyz a jeho larvy a plže. Takže prospěšnost je zde vlastně na obou stranách. Navíc vězte, že se k vám budou žáby vracet, protože si pamatují místo, kde se samy narodily.

Jak jim pomoci 

Na zahradě nejčastěji můžete potkat skokany a ropuchy. Aby se jim u vás dařilo, můžete jim sami trochu pomoci. Pokud uvidíte na hladině jezírka hejno pulců, vypněte na čas filtraci. Ta může totiž malé pulce nasát a zahubit. Když se pulci promění v žabky, je pro ně životně důležitý snadný přístup na břeh. Malé žabky by se totiž jinak mohly utopit. Plavat dovedou teprve po odpočinku na břehu a odpadnutí ocásku. Proto jim vytvořte u rybníčku pozvolný sklon břehu. Obložte břeh oblázky, vodními rostlinami, které umožní maličkým žabkám opustit vodu.

Dobrý přítel vážka

Dalším velmi užitečným pomocníkem jsou vážky. Jejich dravé larvy se ukryjí v hloubi jezírka a společně s pulci pak dokáží spořádat celá hejna komářích larev. Díky nim tak nebudete mít na zahradě tento obtížný hmyz. S komářími larvami si také poradí určité druhy ryb. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve