Vistárie dodá zahradě jedinečné kouzlo. Pozor však na její agresivitu

 Exterier 
18. května 2019 14:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kvetoucí vistárie dokáže vytvořit nádherné zákoutí na každé zahradě Internet
Patří k nejkrásnějším popínavým dřevinám, která dokáže nádherně ozdobit pergolu. V době, kdy vistárie kvete, je totiž skutečně nepřehlédnutelná až skoro pohádková. Ovšem pozor při jejím pěstování. Když se dostane například do blízkosti okapové roury, může vám způsobit pořádnou paseku.

Vistárie jsou krásné popínavé rostliny, které se pyšní dlouhými hrozny bílých, růžových nebo fialových květů, které dokáží obrůst prakticky celou pergolu, zeď, altán či jiný kout vaší zahrady. Její pěstování není až tak náročné, je však potřeba mít na paměti pár věcí. 

Miluje slunce a vláhu

Pokud chceme mít jistotu, že se vistárie ujmou, vysadíme nejlépe na jaře bezlisté sazenice zapěstované v květináčích nebo kontejnerech s pevným kořenovým balem. Volte slunné  stanoviště s výživnou, vápenitou a stále mírně vlhkou půdou. Vistárie snáší i nižší teploty (po namrznutí dobře obrůstá), neškodí jí ani sucho a úpal. 

Rozdrtí i okap

Vzhledem k tomu, že jde o dřevinu, potřebuje také vistárie pevnou oporu, po níž se může dále rozrůstat. Zapomeňte však na okrasné treláže z dřevěných latěk, sílící kmínky je zpřelámou jako sirku. A rozhodně ji nesaďte ani blízko okapu, který snadno rozdrtí. Ideální podpěrou jsou kovové mříže, tyče a lana. Vistárie tedy není moc vhodná do malých zahrad a také tam, kde jsou malé děti. Její jedovaté lusky se semínky by totiž mohly zlákat nejedno dítě k tomu je ochutnat. 

Květnatou nebo čínskou?

Pokud si budete pořizovat vistárii, můžete volit ze dvou základních druhů. Vistárie květnatá okouzluje střapci růžových, fialových, modrých či bílých květů, které jsou často dlouhé až 50 cm. Jestli však toužíte po voňavé zahradě, pak zvolte vistárii čínskou, která má sice mnohem menší květy, zato však sladce vonící. Počítejte však s tím, že první květy uvidíte až tak za pět až osm let od vysazení.

Vpravo nebo vlevo

Oba výše zmíněné druhy mají také jiný styl ovíjení. Zatímco vistárie květnatá se ovíjí vpravo, vistárie čínská jde zase vlevo. Mějte také na paměti, že jde poměrně o až agresivní popínavou rostlinu, který se nezřídka vyšplhá do výšky 10 až 15 m. Její růst je proto potřeba usměrňovat pravidelným řezem. Díky němu vám však rostlina bude znovu a znovu bohatě kvést. Pak už si stačí sednout pod rozkvetlou pergolu do pohodlného křesla a užívat si kouzelné chvíle. Pokud nevíte, jaký nábytek je vhodný pro venkovní posezení, poradíme vám s tímto tématem zde

Chraňte ji před mrazem

Vistárie jsou choulostivé na mráz v kořenech i kmeni, proto je před zimou raději obalte jehličím nebo protimrazovou fólií a stejně tak pokryjte i zem v okolí kmene. Vzrostlé stromy mohou omrznout na mladých výhonech, ty pak stačí na jaře odstřihnout, znovu se rozvětví.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47